OPĆINSKO VIJEĆE USVOJILO PRORAČUN NA 58,7 MILIJUNA KUNA

VRSAR: Pokreće se program uređenja fasada, prvenstveno u starogradskoj jezgri

(M. MIJOŠEK)

Od većih rashoda treba naglasiti izgradnju kružnog toka Montepozzo na županijskoj cesti, koju će sufinancirati i Županijska uprava za ceste * U 2019. godini predviđeni su i rashodi za Program razvoja gospodarstva u vidu raznih poticaja za obrtnike i poduzetnike u iznosu od 350 tisuća kuna

Općinsko vijeće Vrsara, pod presjedanjem Franka Matukine odradilo je za samo sat i pol vremena sedam točaka dnevnog reda od kojih je donošenje proračuna za 2019. godinu s projekcijom za 2020. i 2021. godinu s pripadajućim programima bilo u fokusu kao najvažnija točka. Detaljno obrazloženje prihoda i rashoda po korisnicima proračuna vijećnicima je prezentirao pročelnik Slobodan Vugrinec.

Prihodi od poreza 10 milijuna kuna

Ukupni prihodi za 2019. godinu, kako je pojasnio, planirani su u iznosu od 58,7 milijuna kuna, a ostvarit će se od prihoda iz redovnog poslovanja u iznosu od 31,221.400 kuna, od prihoda prodaje nefinancijske imovine u iznosu od 20,772.600 kuna te viška prihoda iz prethodnih godina 6,7 milijuna kuna. U grupi prihoda iz redovnog poslovanja, najveće stavke su prihodi od poreza (10 milijuna kuna), pomoći iz inozemstva i subjekata unutar općeg proračuna (10,5 milijuna kuna) i prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi (osam milijuna kuna).

Najveća grupa rashoda svrstana je u grupu rashoda poslovanja (30.639.500 kuna), slijede izdaci za nabavu nefinancijske imovine (18 milijuna), te izdaci za financijsku imovinu i otplatu zajmova (10 milijuna kuna), a od ove posljednje stavke najznačajniji udio otpada na povećanje udjela u temeljnom kapitalu općinskog komunalnog poduzeća Montraker koje će, na temelju Ugovora o osnivanju prava građenja, biti investitor kapitalnog objekta izgradnje sportske dvorane u svrhu koje će općina izgraditi pristupnu prometnicu.

Od većih rashoda treba naglasiti izgradnju kružnog toka Montepozzo na županijskoj cesti, koju će sufinancirati i Županijska uprava za ceste. U 2019. godini predviđeni su i rashodi za Program razvoja gospodarstva u vidu raznih poticaja za obrtnike i poduzetnike u iznosu od 350 tisuća kuna, a bit će realizirani Pravilnikom općinskog načelnika uz konzultaciju s Udrugom obrtnika i Gospodarskom komorom. Isto tako kao novinu treba istaknuti pokretanje programa uređenje fasada, u prvome redu u starogradskoj jezgri za što je predviđeno 200.000 kuna, a Pravilnik će se usuglasiti s Konzervatorskim odjelom Pula.

Previše novca za dokumentacije

Pročelnik Slobodan Vugrinec dao je i informaciju da se za koji dan očekuje prihvaćanje prijave za rekonstrukciju Dječjeg vrtića "Tići" koju je Općina Vrsar podnijela na natječaj za mjeru 7. Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima.

Proračun je u konačnici prihvaćen većinom od sedam glasova vijećnika IDS-a, tri suzdržana glasa (vijećnici s liste SDP-a: Marijan Vasić, Kristina Paris i Mihael Šegon) te glasom protiv (Slavko Pavišić - HDZ).

Zanimljivo je da se kod glasanja za Odluku o prihvaćanju proračuna sedmorici iz IDS-a pridružio i član HDZ-a Pavišić, dok su SDP-ovci bili ponovno suzdržani, tako da je i Odluka prihvaćena. U diskusiji o proračunu Slavko Pavišić (HDZ) izrazio je bojazan da se predloženi proračun neće ostvariti i smatra da je previše stavaka koje govore o izradi dokumentacije. Replicirao mu je pročelnik Vugrinec da je to iz razloga što je spremna dokumentacija osnovna pretpostavka da bi se općina mogla javiti na natječaje, a rezultati će biti vidljivi u idućoj godini s početkom realizacije projekata koji su kandidirani i odobreni ili će biti odobreni za financiranje iz EU fondova, kao što su primjerice projekt KLIM i rekonstrukcija Dječjeg vrtića.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i Odluku o dopuni i izmjeni Odluke o davanja u zakup i kupoprodaju poslovnih prostora, a u odnosu na dosadašnju odluku, izmjene se odnose prenamjenu prostora kojeg je nekad koristilo Turističko društvo Vrsar, a posljednjih 26 godina bio je tu ured Turističke zajednice Vrsar, odnosno Turističko informativni centar TZO-a Vrsar, te na prostor u ulici Rade Končara 15 za potrebe Udruge umirovljenika. (Slaven BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater