SJEDNICA VIJEĆA

VRSAR: Od prodaje nekretnina planirali 20 milijuna, dobili svega šest

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Vrsar (Neven LAZAREVIĆ)

Kako je vijećnike izvijestio pročelnik Slobodan Vugrinec, za 2019. godinu bili su planirani prihodi proračuna u visini od 58,7 milijuna kuna, prvim su izmjenama oni bili povećani na 62,2 milijuna, a drugim izmjenama prihodi su predloženi u konačnom iznosu od 49 milijuna kuna

Donošenjem izmjena i dopuna proračuna za 2019. godinu, započela je zadnja sjednica Općinskog Vijeća Vrsara, koju je vodio predsjednik Općinskog Vijeća Franko Matukina. Kako je vijećnike izvijestio pročelnik Slobodan Vugrinec, za 2019. godinu bili su planirani prihodi proračuna u visini od 58,7 milijuna kuna, prvim su izmjenama oni bili povećani na 62,2 milijuna, a ovim drugim izmjenama prihodi su predloženi u konačnom iznosu od 49 milijuna kuna.

Rast poreznih prihoda

- Osnovni razlog smanjenja proračuna, kako je naglasio pročelnik Vugrinec, leži u činjenici da se iznos od 20,7 milijuna kuna od prodaje nekretnina, prvenstveno zemljišta, realizirao samo u iznosu od 6 milijuna kuna. Drugi je razlog to što su se produžile procedure vezane uz natječaj za EU fondove te u 2019. godini neće biti ostvaren prihod iz tog izvora, već će se to ostvariti u 2020. godini. Od ostalih prihodovnih stavaka zamjetan je rast poreznih prihoda od planiranih 10,3 milijuna na 12 milijuna kuna, rekao je Vugrinec.

Govoreći o rashodima, naglasio je da se najveći izdatak u 2019. godini odnosi se na povećanje temeljnog kapitala komunalnom poduzeću "Montraker" u iznosu od 10 milijuna kuna, a drugi po veličini odnosi se na rekonstrukciju i obnovu Dječjeg vrtića "Tići" u iznosu od 9 milijuna kuna, rekao je Vugrinec.

Izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu su prihvaćene uz jedan glas protiv HDZ-ovog vijećnika Slavka Pavišića.

U nastavku sjednice Vijeća, načelnik Ivan Gerometta obrazložio je razloge donošenja Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području općine Vrsar u vremenu od 1. lipnja do 1. listopada 2020. godine, koja je dosad bila ukomponirana u Odluku o komunalnom redu, a odsada se mora donositi svake godine kao posebna odluka.

Zabrana izvođenja radova ljeti

Novom se odlukom zabranjuje privremeno izvođenje građevinskih radova na cijelom području općine Vrsar kao što su zemljani radovi, radovi na izgradnji konstrukcije građevine, iskopi, tesarski radovi, armiranje, betonski, zidarski i krovopokrivački radovi. Utvrđeni su i razlozi zbog kojih se u pojedinim slučajevima mogu izuzeti radovi u vremenu privremene zabrane. Nadzor nad primjenom ove odluke izvoditi će komunalno redarstvo općine.

Načelnik Ivan Gereometta detaljno je obrazložio i razloge izmjena i dopuna odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja mješovitog i biorazgradivog komunalnog otpada, koja se ovim izmjenama usklađuje s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom. Izmjenama se utvrđuju samo dvije kategorije korisnika: oni koji su u kućanstvu i oni koji to nisu. Naglasio je da je zbog upitnosti pojedinih odredbi u Uredbi pokrenuta ocjena ustavnosti od strane pojedinih subjekata, te da će se iz tog razloga čekati ocjena ustavnosti, prije nego je primjene u praksi.

Nakon obrazloženja načelnika, prihvaćen je i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda. Njime se utvrđuju mjere i nositelji mjera u slučaju potresa, olujnog i orkanskog vjetra, požara, poplava i ostalih pojava kojima su ugroženi ljudski životi, kao i nositelji pružanja žurne pomoći koja se dodjeljuje iz državnog proračuna Istarske Županije i Općine Vrsar.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater