Obnova crkve sv. Roka uz granicu sa Slovenijom

VRIJEDNI RESTAURATORSKI RADOVI Traže se zidne slike u kasnogotičkom svetištu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Iako istražnim radovima nisu pronađeni zidni oslici, vrijedan nalaz su starije povijesne žbuke s naličima. U sklopu daljnjih obnova moguće je izvesti bojanje unutrašnjosti prema rezultatima istraživanja, po uzoru na starije povijesne slojeve

 

        U župnoj crkvi Sv. Roka u Črnici, naselju uz državnu granicu sa Slovenijom, tijekom prosinca provedeni su konzervatorsko - restauratorski istražni radovi. Ukupno su vrijedni 60.000 kuna, financirani su sredstvima Istarske županije i Grada Buzeta, a izvela ih je Marina Fernežir, licencirana konzervatorica - restauratorica. Lokacije sondi potvrdio je nadležni Konzervatorski odjel u Puli. 

Županija odobrila 50.000 kuna

        - S obzirom na značaj koji istarske freske imaju u području valorizacije kulturne baštine te uzimajući u obzir projekt kulturnih ruta "Srednjovjekovne freske - dionica Istra", program konzervatorsko - restauratorskih istražnih radova crkve Sv. Roka u Črnici bio je prijavljen na Javni poziv za predlaganje Programa javnih potreba u kulturu Istarske županije za 2019. godinu s ciljem utvrđivanja postojanja zidnih slika. Za provedu ovoga programa Županija je odobrila 50.000 kuna, kaže resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga.

        Istražni radovi provedeni su radi utvrđivanja eventualnog postojanja zidnih slika, posebno u zoni kasnogotičkog svetišta s križnim rebrastim svodovljem. U sklopu radova izvedena je 31 sonda. Sondiranje je izvedeno u svrhu utvrđivanja takozvane stratigrafije žbuka, naliča i oslika.

        U crkvi Sv. Roka u Črnici još su 1988. godine izvedeni opširni građevinski radovi. Tada je saniran krov, izrađena fasada i obojeni zidovi u unutrašnjosti. Radove su izvodili župljani samostalno. Otkriveni su kameni blokovi koji tvore trijumfalni luk, a koji je bio prekriven debelim slojem žbuke. Bočni oltari koji su stajali na luku premješteni su zajedno s kamenim oltarnim menzama na bočne zidove crkve.

        Najnovijim istražnim radovima utvrđeno je kako je u sklopu obnove crkve, eventualna starija žbuka duž zidova svetišta i broda kompletno uklonjena te je stavljen novi sloj produžne oker sivkaste žbuke. Nalazi starijih žbuka utvrđeni su na svodu svetišta. Ispod recentnih žbuka, kaže Fernežir, utvrđena je sivkasta oker vapnena žbuka, ispiketana. Svod je bio ličen svijetlo oker naličem, dok su rebra svoda, izvedena od žbuke, izvorno bila ličena roza crvenim te sivo plavim naličem, koji je istaknut tamnijom linijom. Ispod žbuke utvrđeni su i fragmenti starije vapnene žbuke koja odgovara periodu gradnje svoda. Istražnim radovima nisu utvrđeni zidni oslici.

        Iako istražnim radovima nisu pronađeni zidni oslici, vrijedan nalaz su starije povijesne žbuke s naličima. U sklopu daljnjih obnova moguće je izvesti bojanje unutrašnjosti prema rezultatima istraživanja, po uzoru na starije povijesne slojeve. Također, istražni radovi oslika preduvjet su i za eventualne buduće postupke sanacije unutrašnjosti crkve. 

Crkva iz 16. stoljeća na rubu stijene

        Na buzetskom području sveti Rok je posebno štovan svetac. Potvrđuje to prisutnost posvećenih oltara, slika, a posebno činjenica o postojanju čak četiriju crkava koje su mu posvećene i to u: Roču, Ročkom Polju, Sovinjaku i Črnici. U tim su sakralnim objektima različiti prikazi sveca. Sveti je Rok tako prikazan na zidnom osliku, na oltarnim palama, a ima i drvenih kipova. Različiti pristupi prikaza i kvaliteta, rezultat su povijesnih okolnosti koje se kroz te umjetnine može prikazati.

        U crkvi Sv. Roka u Sovinjaku ciklus je fresaka koje je oslikao majstor Dominik iz Udina 1573. godine, ona u Roču je poznata po dva sloja fresaka u apsidi nepoznatog autora. Crkva u Ročkom Polju novijeg je datuma, a ona u Črnici izgrađena je u više faza. U toj crkvi do sada nije vršeno nikakvo istraživanje te se postavljalo pitanje postojanja zidnog oslika.

        Župna crkva Sv. Roka u Črnici izgrađena je u 16. stoljeću na rubu stijene. Na nestabilnom je terenu. Od 2013. godine kada je bio zadnji veći odron, te se neposredno uz temelje crkve odronila zemlja, a kamene gromade teške više od tone kliznule su niz padinu, zabilježeno je još nekoliko manjih odrona.

        Sakralno zdanje iz 1561. godine, posjeduje barokni inventar, glavni oltar je drven i rezbaren sa slikom crkvenog titulara stilskih karakteristika koje podsjećaju na stil lokalnog slikara Girolama Cornera. Bočni oltari su također drveni, izvorno postavljeni na zid trijumfalnog luka, danas uz zid lađe. Lijevi oltar ima sliku sv. Kuzme i Damjana, a desni skulpturu Bogorodice. Crkva posjeduje drveno polikromirano raspelo, rad lokalnog majstora. Črnica je 1948. godine proglašena župom pa je crkva uzdignuta u rang župne, a prije toga je bila kapelanija Buzetske župe. Područne crkve župe su Sveti Duh i Sveti Lovro na groblju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater