LABIN: SASTANAK O HITNOJ MEDICINSKOJ POMOĆI

Vrata hitne pomoći moraju biti uvijek otvorena


Mogućnost poboljšanja hitne medicinske pomoći na području Labinštine bila je tema sastanka održanog u prostorijama Grada Labin na kojem su, uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, načelnice Općine Raša Glorije Paliska, načelnika Općine Pićan Ivana Frankovića, zamjenika načelnika Općine Kršan Romana Carića i v.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sv. Nedjelja Vitalijana Beletića te direktora destinacije Rabac u Valamar Rivieri Sandija Sinožića, bili još i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Srđan Jerković, njegova zamjenica dr. Gordana Antić te dr. Nerina Bulešić Lončarić, voditeljica labinske ispostave hitne pomoći.

- Svjesni potreba i nejednakog odnosa prema ovom dijelu Hrvatske, s obzirom da je Istarska županija tek uz nadstandard koji sama plaća došla na razinu ostatka Hrvatske, ali je i dalje znatno ispod državnog prosjeka u ostvarivanju takozvanog "zlatnog sata", potrebno je poduzeti određene korake. Mreža hitne medicinske pomoći svakom stanovniku Istre mora osigurati jednake uvjete. S obzirom da je cijela Labinština u rastu, a sve je veći i broj turista u sezoni, i broj hitnih medicinskih intervencija je u velikom rastu. Jedino pravo rješenje je kadrovsko pojačavanje Ispostave Labin. Raduje me ovaj susret koji je dokazao svjesnost lokalne zajednice o problemu, kao i prisutnost hotelskih kuća na ovom sastanku, rekao je dr. Jerković.

Voditeljica ispostave dr. Bulešić Lončarić naglasila je da za pružanje adekvatne pomoći građanima uz T1 i T2 tim, postoji realna potreba za još jednim dodatnim timom hitne pomoći, jer je prošle 2018. godine i ispostavi zabilježeno više od 7.800 intervencija.

- Putem HZZO-a na području Ispostave Labin pokriven je jedan tim hitne pomoći (T1 kojeg čine liječnik, med. sestra/tehničar i vozač). Grad Labin i općine Labinštine godišnje izdvajaju 449 tisuća kuna za 12-satni rad dodatnog tima T2 - kojeg čine med. sestra/tehničar i vozač. Put naših pacijenata do bolnice traje nažalost više od "zlatnog sata", zato je jedino pravo rješenje dogovor lokalnih zajednica, turističke zajednice, lokalnih hotelijera i Županije kada već država nema sluha. Jednostavnije rečeno, želimo da vrata Hitne medicinske pomoći Labin budu uvijek otvorena za potencijalni hitni slučaj, naglasio je gradonačelnik Glavičić. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of