LABIN: SASTANAK O HITNOJ MEDICINSKOJ POMOĆI

Vrata hitne pomoći moraju biti uvijek otvorena


Mogućnost poboljšanja hitne medicinske pomoći na području Labinštine bila je tema sastanka održanog u prostorijama Grada Labin na kojem su, uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, načelnice Općine Raša Glorije Paliska, načelnika Općine Pićan Ivana Frankovića, zamjenika načelnika Općine Kršan Romana Carića i v.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sv. Nedjelja Vitalijana Beletića te direktora destinacije Rabac u Valamar Rivieri Sandija Sinožića, bili još i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Srđan Jerković, njegova zamjenica dr. Gordana Antić te dr. Nerina Bulešić Lončarić, voditeljica labinske ispostave hitne pomoći.

- Svjesni potreba i nejednakog odnosa prema ovom dijelu Hrvatske, s obzirom da je Istarska županija tek uz nadstandard koji sama plaća došla na razinu ostatka Hrvatske, ali je i dalje znatno ispod državnog prosjeka u ostvarivanju takozvanog "zlatnog sata", potrebno je poduzeti određene korake. Mreža hitne medicinske pomoći svakom stanovniku Istre mora osigurati jednake uvjete. S obzirom da je cijela Labinština u rastu, a sve je veći i broj turista u sezoni, i broj hitnih medicinskih intervencija je u velikom rastu. Jedino pravo rješenje je kadrovsko pojačavanje Ispostave Labin. Raduje me ovaj susret koji je dokazao svjesnost lokalne zajednice o problemu, kao i prisutnost hotelskih kuća na ovom sastanku, rekao je dr. Jerković.

Voditeljica ispostave dr. Bulešić Lončarić naglasila je da za pružanje adekvatne pomoći građanima uz T1 i T2 tim, postoji realna potreba za još jednim dodatnim timom hitne pomoći, jer je prošle 2018. godine i ispostavi zabilježeno više od 7.800 intervencija.

- Putem HZZO-a na području Ispostave Labin pokriven je jedan tim hitne pomoći (T1 kojeg čine liječnik, med. sestra/tehničar i vozač). Grad Labin i općine Labinštine godišnje izdvajaju 449 tisuća kuna za 12-satni rad dodatnog tima T2 - kojeg čine med. sestra/tehničar i vozač. Put naših pacijenata do bolnice traje nažalost više od "zlatnog sata", zato je jedino pravo rješenje dogovor lokalnih zajednica, turističke zajednice, lokalnih hotelijera i Županije kada već država nema sluha. Jednostavnije rečeno, želimo da vrata Hitne medicinske pomoći Labin budu uvijek otvorena za potencijalni hitni slučaj, naglasio je gradonačelnik Glavičić. (B. BIOČIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini