NAJNOVIJEMORH POTVRDIO

VOJNI AERODROM KRAJ VALTURE UŽURBANO SE UREĐUJE Svečano otvorenje vojarne "Hrvatski branitelji Istre" VEĆ OVOG LISTOPADA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Arhiva

Najvažniji sektor koji će biti u novoj vojarni je Središte za besposadne zrakoplovne sustave, odnosno za vojne dronove, koje će imati stotinjak ljudi, od 150 koliko će ih ukupno biti smješteno u bivšem vojnom aerodromu

Na nekadašnjem vojnom aerodromu kraj Valture već neko se vrijeme mogu vidjeti vojni kamioni i osobe u vojnim uniformama koje rade na uređenju objekta i njegovog okoliša. Plan je da se za dva mjeseca radovi dovrše i da se otvori nova vojarna "Hrvatski branitelji Istre". Svečano otvaranje predviđeno je u listopadu ove godine.

- Povratak Hrvatske vojske u Pulu dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske, čiji je glavni cilj povećanje sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, ali i povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga, kao i promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Također, rezultat je to nastojanja MORH-a da se nekadašnjim vojnim nekretninama, koje su trenutačno nefunkcionalne i propadaju, vrati prvotna namjena. Slijedom navedenog, pripadnici Hrvatske vojske su još u veljači započeli s intenzivnim čišćenjem prostora vojarne, kažu iz MORH-a.

Nova sposobnost

U vojarni je predviđen razmještaj Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje bi se izmjestilo s dosadašnje lokacije u luci Vargarola, zatim razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te Središte za besposadne zrakoplovne sustave, odnosno za vojne dronove, Središnjice za obavještajno djelovanje, koje bi ujedno bilo i najbrojnije s oko stotinu djelatnih vojnih osoba.

Iz MORH-a napominju kako se ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave razvija značajna sposobnost Hrvatske vojske, a time se otvara i prostor za ulazak i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra s područja Istarske županije.

Vojni dronovi će se koristiti u nadzoru granice, ZERP-a i pomorskog prometa te za pravovremeno otkrivanje požara. Planirano je da se na prostoru vojarne Pula tijekom slijedeće dvije godine razmjesti oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a povratak će se provoditi po fazama, u skladu s realnim mogućnostima te stvaranjem potrebnih preduvjeta za život i operativni rad tih osoba.

Kad je ova vojarna prije bila u funkciji, imala je smještajne kapacitete za oko 750 djelatnika, sa 480 spavaonica i 270 ureda.

Civilni dio

O sudbini ovog bivšeg vojnog aerodroma već se dugo raspravlja. Vojska se lokacije koja se prostire na 25 hektara odrekla 2012. godine, proglasivši je neperspektivnom za oružane snage. Ali novi ministar obrane Damir Krstičević najavio je da se bivši vojni aerodrom kraj Pule mora ponovno staviti u funkciju vojske, čemu su se istarske vlasti usprotivile. Pronađen je kompromis pa je Vlada na sjednici u Puli u rujnu prošle godine velik dio kompleksa odlučila darovati Općini Ližnjan, na čijem području se aerodrom nalazi, dok je manji dio ostao Hrvatskoj vojsci.

U dijelu koji je pripao Općini najavljuju se razni projekti koji bi trebali biti u funkciji gospodarstva i razvoja, ali do sada ništa još nije konretizirano.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam