SVE IZVJESNIJE AKTIVIRANJE VOJNOG AERODROMA

Miletić: Vojni avioni rastjerat će turiste, Istra treba ostati demilitarizirana


Premijer Andrej Plenković indirektno je potvrdio kako bi se uskoro mogao reaktivirati vojni dio Zračne luke Pule koji se još uvijek nalazi u vlasništvu Ministarstva obrane. Pitanje o tom problemu postavio je na saborskom aktualnom prijepodnevnu zastupnik Boris Miletić, predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik kojeg su zanimali planovi Vlade vezani uz bivši vojni aerodrom nedaleko Pule.

- U proteklih nekoliko dana pojavile su se šokantne informacije o ideji ponovnog aktiviranja tog kompleksa u vojne svrhe, rekao je Miletić na Markovu trgu i dodao kako bi vraćanje vojne avijacije značajno štetilo turizmu koji se samo u južnoj Istri mjeri u milijunima noćenja.

Otišli prije 6 godina

Zastupnik Miletić podsjetio je predsjednika Vlade da je „prije više od šest godina MORH proglasio ovaj aerodrom vojno neperspektivnim te da su svi šokirani informacijama da Vlada razmatra mogućnost militarizacije tog područja."

"U skladu s tadašnjim najavama Ministarstva obrane, Istarska županija i Općina Ližnjan prepoznale su važnost i potencijal te lokacije te osmislili smjernice koje bi vojnu bazu trebale staviti u funkciju gospodarstva i razvoja. U tom smislu, kao preduvjet za realizaciju zajedničkog projekta države i lokalne zajednice, izmijenjena je prostorno-planska dokumentacija te je lokacija prenamijenjena u civilne svrhe, preciznije u gospodarsku zonu za koju su potencijalni investitori izrazito zainteresirani," naveo je Miletić i dometnuo kako postoji poseban interes za razvoj visoke tehnološke industrije.

Predsjednik Vlade Plenković potvrdio je kako je vojni kompleks kod Valture još uvijek fizički u posjedu MORH-a te je pozvao Miletića, kao i resorne predstavnike Istarske županije i Općine Ližnjan da u dogovoru s Ministarstvom obrane iznađu rješenje. Dodao je da su „detalji o nekada neperspektivnom ili danas perspektivnom pogledu na tu imovinu, prije svega na Ministarstvu obrane i procjeni potrebe korištenja vojnoga dijela zračne luke u Puli."

"Koncept Ministarstva obrane, pa naravno i Vlade je taj da prisutnost Hrvatske vojske bude šira u nizu hrvatskih gradova nego što je to bilo do sad", zaključio je Plenković navevši primjere Sinja, Vukovara, Varaždina i Ploča, gdje su ih "dočekali objeručke".

Predsjednik IDS-a Miletić odgovorio je premijeru da su Istarska županija i Grad Pula u proteklih šest godina više puta komunicirali s Ministarstvom obrane i upravo su sve informacije išle u smjeru odluke Ministarstva obrane koje je odlučilo da je riječ o vojno besperspektivnom području.

- Potrošeni su novci poreznih obveznika, kako Istarske županije tako i Općine Ližnjan kako bi se izmijenili prostorni planovi. Ti planovi su doneseni, na te planove je i Ministarstvo dalo sve suglasnosti i ti planovi su na snazi, upozorio je Miletić i dodao: "Siguran sam da nitko neće doći u Istru na godišnji odmor da bi slušao probijanje zvučnog zida vojnih aviona. To je stvar prošlosti, nama u Istri ne trebaju nikakvi vojni zrakoplovi, a još manje ponovna militarizacija ovog područja."

"Ono na čemu inzistiramo," kazao je Miletić, "jest da se ta imovina stavi u funkciju, odnosno da je MORH preda Ministarstvu državne imovine koje onda s time može raspolagati u civilnim namjenama kao što su to prostorni planovi županije i općine Ližnjan predvidjeli. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom