PODUZETNI LEGOVIĆI

VLASNICI HOTELA "KAŠTEL" I PRVOG KAMP ODMORIŠTA U ISTRI Podno Motovuna grade prvi boutique kamp u unutrašnjoj Istri

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Igor Legović i Erika Erik Legović (M. RIMANIĆ)

Igor Legović i Erika Erik Legović (M. RIMANIĆ)


Kampistima i kamperima uskoro će na raspolaganju, na površini od 4.000 četvornih metara, biti 30-ak parcela. Odmorište i kamp imaju sanitarni čvor s tuševima, jamu za pražnjenje "sivih voda" s uređajem za njihov prihvat, a tu su i bazen i mali dućan. Zahvaljujući ovom kamp odmorištu, gosti koji planiraju samo izlet u Motovun ovdje znaju ostati i po nekoliko dana, kaže Igor Legović

Hotel sa zacijelo najljepšim pogledom u Istri, a to je motovunski hotel "Kaštel", smješten u baroknoj palači na vrhu motovunskog brda, priprema se za nadolazeću sezonu. Trenutno je, saznajemo od direktora Igora Legovića, najživlje u kuhinji koja se priprema i oprema za nove kulinarske izazove kojim će hotel "Kaštel" obogatiti svoju ponudu, prilagoditi se zahtjevima gostiju i, što je posebno važno, nudit će sezonsku kuhinju. Poznato je da je tradicijska istarska kuhinja sezonska pa će se, uz uobičajenu ponudu, hotel "Kaštel" orijentirati i na tradicijska istarska sezonska jela. U posljednje je vrijeme izražen trend istraživanja i eksperimentiranja u gastronomiji pa su i sadašnji gosti usmjereni prema novitetima i originalnim receptima. Tome se prilagođava i "Kaštel".

- Budući da se gosti mijenjaju, moramo pratiti njihove zahtjeve i potrebe, kaže Igorova supruga Erika Erik Legović.

Njihov hotel ima sreću da se u okolici mnogi bave poljoprivredom i da se u svakom trenutku može doći do svježih, domaćih i na zdrav, ekološki način uzgojenih namirnica. To je, smatra Erika, ono što gosti traže. Traže nove okuse, zapravo okuse koji se razlikuju od onih koje imaju namirnice uzgojene za široko tržište. Zato će hotel "Kaštel" dnevnim i gostima na boravku u hotelu nuditi jela od domaćih namirnica i tradicijskih sorti.

- Tartufi uvijek moraju biti na jelovniku jer ipak smo mi najpoznatiji tartufarski kraj, uz druga sezonska jela, kaže Erika.

U dogovoru su s lokalnim OPG-ovima koji ih opskrbljuju povrćem i voćem uzgojenim isključivo na prirodan, tradicijski način, bez upotrebe kemijskih sredstava. Sklopljeni su dogovori i s domaćim proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda. Uostalom, na susjednom je brijegu Kaldir, središte istarskog voćarstva, pa iz hotela praktično mogu promatrati voće kako dozrijeva i u pravom trenutku ponuditi ga gostu. Rijetki su hoteli koji to mogu. Meso nabavljaju od Agencije za ruralni razvoj Istre koja, osim mesa istarskog goveda, proizvodi u posljednje vrijeme sve traženije magareće meso. Jelovnik se još razrađuje, a na njemu će se sigurno naći deserti poput čokoladnog tartufa, pite od jabuke i kruška u teranu.

- Ovaj tris oslikava područje u kojem djelujemo. Tartufi su naš najpoznatiji proizvod, Kaldir je poznat po jabukama i kruškama, a motovunski teran nema premca među vinima te sorte. Namjera nam je prezentirati istarsku kuhinju, poručuje Erika.

U hotelu sa 75 ležajeva u 33 sobe posebna je zanimljivost Edukativni centar koji predstavlja priču o Motovunu. Tu se održavaju radionice izrade tjestenine i kruha, može se kušati domaći kruh i maslinovo ulje, tu je vodenica s kamenim žrvnjevima poput onih koje su nekad mljele žito na Mirni, a može se puno naučiti i o Josipu Resselu, poznatom izumitelju koji je u 19. stoljeću skrbio o proizvodnji drva u Motovunskoj šumi. Tu su izložbe o pruzi Parenzani i Motovun Film Festivalu, soba automobilističkog asa Marija Andrettija koji je hotelu Kaštel darivao odijelo, kacigu i rukavice s utrka "Formule 1", etnografska i zbirka oružja, priča o Velom Joži i Vladimiru Nazoru, ostavština Marijana Maurovića koji je za života skupio veliku zbirku knjiga i dokumenata o rodnom Motovunu, a obitelj darivala Legovićima.

Za hotelske goste tu je i wellness centar s bazenom, po potrebi otvorenim ili zatvorenim, hidromasaža sa slapovima, turska i finska sauna, relaks s čajevima i voćem, razne vrste masaža, jacuzzi i ostalo, kaže Erika.

Osim hotela na vrhu motovunskog brda, u podnožju grada, na Kanalu, sa suprugom vodi i kamp odmorište, prvo u Istri, otvoreno 2011. godine, koje upravo proširuju. Uz odmorište izgradit će boutique kamp. Kampistima i kamperima uskoro će na raspolaganju, na površini od 4.000 četvornih metara, biti 30-ak parcela. Odmorište i kamp imaju sanitarni čvor s tuševima, jamu za pražnjenje "sivih voda" s uređajem za njihov prihvat, a tu su i bazen i mali dućan. Zahvaljujući ovom kamp odmorištu, gosti koji planiraju samo izlet u Motovun ovdje znaju ostati i po nekoliko dana, doznajemo od Igora Legovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter