REALIZACIJA EUROPSKOG PROJEKTA

Vižula od danas zatvorena radi uređenja šetališta kroz antičku baštinu


Danas se zatvara ulaz na poluotok Vižula zbog uznapredovalih radova koji se provode u sklopu europskog projekta uređenja arheološkog parka. Iz Općine Medulin obavještavaju mještane da je cijeli poluotok pretvoren u gradilište kojem je iz sigurnosnih razloga nužno ograničiti pristup. Ujedno se pozivaju vlasnici barki da se jave u Općinu (Ivanu Siljanu na telefon 099/813-9496) radi dogovora o tome kako vozilom doći do svojih plovila.

Kulturni turizam

Projekt na Vižuli najvredniji je u medulinskoj općini, teži 19,6 milijuna kuna, od čega je 16 milijuna osigurano iz Europske unije, dok ostatak financiraju Općina i Turistička zajednica Medulina. U prvoj fazi obavljaju se iskopi, nakon čega će se prionuti uređenju šetališta. Trenutno se kopa na zapadnom dijelu gdje je nedavno pronađen podni mozaik koji je pripadao rimskoj vili iz 1. stoljeća. Za pripremnih radova otkriven je i opus spicatum, keramički pod složen u obliku riblje kosti, kao i zidne obloge (freske, oslici, mramor) koji će se dokumentirati i evidentirati te na primjeren način predstaviti javnosti. No, arheološka otkrića neće usporiti radove, koji se planiraju završiti do rujna iduće godine.

Provedena je javna nabava za terestrijalno i hidrografsko snimanje Vižule i njenog podmorja iz zraka te je u siječnju potpisan ugovor s austrijskom tvrtkom Airborne Technologies Gmbh. Do početka turističke sezone trebalo bi biti uređeno šetalište, a većina drugih radova do kraja godine. Iduće pak godine na red dolaze taktilne makete i 3D vizualizacija antičke stvarnosti.

Načelnik Buić kaže da će se Općina, nakon realizacije ovog projekta, pozicionirati ne samo kao destinacija obiteljskog turizma, nego i kao odredište kulturnog i arheološkog turizma. Naime, revitalizacijom i interpretacijom kopnenih i podvodnih arheoloških nalazišta dosad istražena područja svake pojedinačne zone na lokalitetu kane se konzervirati i zaštititi. Inovativnom pak tehnologijom interpretirat će se antička stvarnost, koju će posjetitelji, uz stvarno viđenje nalazišta na terenu, moći doživjeti korištenjem 3D naočala.

Arheološka škola

Na ulazu u park bit će rampa i info-punkt, dok će se uz stazu urediti deset odmorišta. Na dijelu poluotoka iznad nalazišta rimske vile postavit će se dva montažna objekta za potrebe edukacije i istraživanja, odnosno arheološke škole. Vižula će dobiti i dva ugostiteljska objekta, uz koja će se urediti dječje igralište, a u šumi i eko-adrenalinsko igralište. Javna rasvjeta bit će solarna, a videonadzorom nastojat će se spriječiti devastacija nalazišta. Park Vižula bi, prema zamisli kreatora projekta, trebao postati prepoznatljiv brend medulinske općine koji bi mogao biti motiv dolaska posjetitelja.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini