SPECIFIČAN TRS

VINKURAN: Aldo Kazalac uzgojio lozu od čak 8,5 metara

| Autor: M. R.
Aldo Kazalac

Aldo Kazalac


"Porečan", kako ga od milja zovu Vinkuranci, uspio je uzgojiti lozu koja je ove je godine dosegla dužinu od čak osam i pol metara. Aldo Kazalac, 80-godišnji umirovljenik iz Vinkurana, cijeli se život bavi poljoprivredom, a prvu je lozu, kaže, cijepio s jedanaest godina. Od tada nije, tvrdi, naišao na toliko dugačku lozu kakva je ova koju nam je sada pokazao.

- Ovaj je trs po nečemu, očito, specifičan ili pak raste nad posebnim podzemnim uvjetima. Znate, imam svega 25 trsa, za svoj gušt, a na ovog sam posebno ponosan. Evo vam metar, izmjerite sami!

Na pitanje je li ipak posebno tretirao baš taj trs, "Porečan" kaže da nije i priznaje da je očito u pitanju slučajnost. No, nije sve u sreći, napominje, budući da svaka biljka traži pažnju i pravilan tretman, pa tako i loza koju treba obrezivati, špricati, zaštititi ju tijekom zime i još mnogo toga.

- Kako je rasla, tako sam ju vezivao za ogradu. Dobro je što je ograda dovoljno duga! Krivo mi je što je loza, nedavno, pukla pri vrhu. Ali nema veze, svejedno je najdulja u svijetu, šaleći se zaključuje Kazalac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of