DOBRA KAPLJICA

VINARI PIERO I VALTER LICUL IZ NEDEŠĆINE PREDSTAVILI RARITETNO VINO: Teran iz morskih dubina

| Autor: Branko BIOČIĆ
B. BIOČIĆ

B. BIOČIĆ


Ovaj teran iz morskih dubina je aromatičan, svjež, mekan u ustima i nadasve pitak. Nakon što je odležao godinu dana na dnu mora u akvatoriju ispred Ike još je četiri mjeseca sazrijevao u tami podruma

Obitelj Licul iz Nedešćine, Piero vlasnik OPG-a, njegov otac Valter, mama Marta, sestra Kiara i Pierova zaručnica Tina Uravić iz Potpićna pozvali su labinske novinare na božićno-novogodišnji domjenak u svoju konobu. Uz domaće fuže s umakom od srnetine, juhu od brokule i voćni kolač predstavili su svoju malvaziju i raritetno vino s kojim se posebno ponose, teran koji je godinu dana odležao u podmorju, u vruljama akvatorija ispred Ike.

- Sudjelovali smo na eventu u Opatiji i tu smo popričali s članovima udruge Ikarski barkarijoli, koji su nas počeli nagovarati da im s pridružimo u polaganju vina na dno mora. Volimo eksperimentirati i zato smo to prihvatili i položili 350 boca, rekao je Piero Licul, vlasnik OPG-a Fuhtar koji je ljubav prema proizvodnji vina naslijedio od svoga oca Valtera, inače predsjednik udruge labinskih vinogradara i vinara Trs. Zajedno s bocama još šest vinara svoj teran položili su u vrulju, podvodni izvor slatke vode, na dubini od 23 metara gdje vlada stalna temperatura između sedam i osam stupnjeva. Osim što vino sazrijeva u posebnim uvjetima, svaka boca dobiva unikatan ukras od mulja koji se uhvati stalnim strujanjem vode.

- Ove godine položili smo malvaziju. Ovogodišnja malvazija bila je vrhunska, pa može ispasti samo još bolja, kaže Licul te ističe, a što smo se i sami uvjerili, da je takav teran iz morskih dubina aromatičan, svjež, mekan u ustima i nadasve pitak. Nakon što je odležao godinu dana na dnu mora u akvatoriju ispred Ike još je četiri mjeseca bio u tami podruma da bi se u čašama našao upravo 18. prosinca, na blagdanskom prijemu za labinske novinare. Valter nam je rekao da je vinogradarska godina bila teška jer su zbog kišnog svibnja i lipnja zaprijetile bolesti, ali u konačnici se sve posložilo kako treba.

- Vino je sada u odličnoj situaciji i siguran sam da ćemo za tri - četiri mjeseca u bocama imati vrhunsku malvaziju i muškat, zaključili su Liculi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter