LEGENDARNO MJESTO

VIJEST IZ NEW YORKA: Istrani Milan Licul i Branko Turčinović izgubili jedan od najpoznatijih restorana u Americi, star 200 godina

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
New YorkPixabay

New YorkPixabay


Višegodišnja pravna bitka uglednih emigrantskih obitelji iz Hrvatske oko jednog od najpoznatijih njujorških restorana, Delmonico'sa, o kojoj smo pisali još u siječnju prošle godine, okončana je sredinom ove godine pravomoćnom presudom suca Vrhovnog suda na Manhattanu. Na temelju te presude vlasništvo nad restoranom dodijeljeno je braći Omeru i Ferdu Fredu Grgurev porijeklom iz Zadra. Porijeklom Istrani, Milan Licul i Branko Turčinović, izgubili su višegodišnju pravnu bitku.

Oni su, podsjetimo, još od 2015. godine bili u sporu oko tog kultnog gastro prostora smještenog u srcu New Yorka. Poznati njujorški ugostitelj Milanom Licul porijeklom je iz sela Balarini na Labinštini, a njegov poslovni partner Branko Turčinović je iz Svetog Petra u Šumi. Braća Grgurev porijeklom su iz Zadra iz kojeg su početkom sedamdesetih godina emigrirali u SAD. U novoj domovini Ferdo Fred je uspješno profesionalno igrao nogomet te uz nastupe za njujorške klubove Apollo i Cosmos zabilježio i nastupe za nogometnu reprezentaciju SAD-a, dok se Omer odmah bacio u ugostiteljske vode i vođenje restorana, te u vrlo kratkom vremenu postao hvaljeni i cijenjeni chef na njujorškoj gastronomskoj sceni.

Nešto prije Grgurevih, koncem šezdesetih godina, u Ameriku je emigrirao i Milan Licul. Otišao je u SAD prije polaganja mature u labinskoj srednjoj školi Mate Blažine, te je počeo raditi po restoranima prvo kao perač suđa, a zatim je polako gradio svoj poslovni uspjeh, te s raznim poslovnim partnerima u unajmljenim prostorima otvarao zajedničke restorane. Bio je suvlasnik brojnih poznatih restorana poput Murana, Arna, Scalette i Osterie Uno. Licul se u poslovnu avanturu upustio i u rodnom kraju, kada je 2005. godine s rođakom Vladimirom Liculom, povratnikom iz Venezuele, kupio od Općine Kršan farmu krava u Čepičkom polju. Što se poslova u New Yorku tiče, u mnogima od njih bio je povezan s Brankom Turčinovićem, pa tako među ostalim dijele vlasništvo u restoranu Arno koji se nalazi nedaleko Madison Square Gardena i Broadwaya i u kojem su 2015. godine ugostili predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović prilikom njezina prvog službenog posjeta SAD-u. Licula, Turčinovića i braću Grgurev poslovno je spojio restoran Scaletta koji danas više ne postoji, a nakon toga i Delmonico's. Međutim, negdje usput ljubav je pukla te se priča o partnerstvu iz restorana preselila na njujorške sudove.

Delmonico's u srcu New Yorka

Delmonico's u srcu New Yorka

Prema sudskim spisima i tužbama braća Grgurev se očito osjećaju izigranima u tom partnerstvu, te optužuju Milana Licula da je neovlašteno prisvojio brend Delmonico's i počeo ga koristiti na svoju ruku bez njihove dozvole. Omer i Ferdo Grgurev na njujorškom sudu podnijeli su više od 14 tužbi protiv Licula koje se tiču raznih prekršaja, od neovlaštenog korištenja brenda do navodno sumnjivih poslovnih poteza, poglavito u vođenju poslovnih knjiga. Spor se otegao na nekoliko godina, no na koncu je na njega stavljena točka tako što je, prema američkim medijima, svakoj od dvojice braće dodijeljeno 50 posto vlasničkog udjela. Nakon takve presude najavljeno je ponovno otvaranje Delmonico's restorana koji je zatvoren više od godinu i pol dana, a Natalia Grgurev, kći suvlasnika Ferda Grgureva i članica menadžerskog tima restorana, kazala je sredinom godine za portal Eater da bi povijesni NYC steakhouse vrata ponovno trebao otvoriti do kraja 2021.

Restoran Delmonico's značajan je zato što korijene vuče sa samih početaka nastanka njujorške gastro scene, te je zbog toga ne samo opće, već i kultno mjesto na toj sceni držao od samih početaka pa sve do današnjih dana. Pokrenuli su ga daleke 1827. godine talijanski emigranti Giovanni i Pietro Delmonico, koji su na samim počecima toga grada u nastajanju tražili svoje mjesto pod suncem. Bila je to mala radnja koja je prodavala klasično pripremljene kolače, kvalitetnu kavu i čokoladu, bombone, vina i pića, kao i Havana cigare. Marljivim radom došli su do uspjeha, a on ih je potaknuo da kupe trokutasti komad zemlje na križanju Beaver, William i Južne William ceste gdje su 1827. otvorili prvi otmjeni restoran u državi. Novootvoreni restoran nudio je svojim gostima dotad neviđeni luksuz, te potaknuo "fine dinning" priču koja je promijenila i visoko podignula ljestvicu ne samo na američkoj, već i na svjetskoj gastronomskoj sceni. Delmonico’s je oduvijek uvodio trendove pa je uvršten u knjigu "Deset restorana koji su promijenili Ameriku", a u svojih gotovo dva stoljeća postojanja u njemu su u hrani, piću i društvu gotovo svakodnevno uživali mnogi od najpoznatijih ljudi svoga vremena, uključujući barem 11 američkih predsjednika, te VIP osobe poput Marka Twaina, Charlesa Dickensa, J.P. Morgana ili najčuvenijeg hrvatskog emigranta Nikole Tesle.

Delmonico's

Impresivni interijer restorana

Restoran su rado posjećivali i predstavnici europske aristokracije, pa je među ostalima ugostio i britanskog Ewarda sedmog dok je još bio Princ od Walesa, kao i zadnjeg monarha i prvog predsjednika Francuske Napoleona trećeg. Hrvatska epizoda u povijesti ovog čuvenog restorana započela je koncem devedesetih godina, te će se, nakon što je privremeno bila zaustavljena ovim sudskim sporom, očito nastaviti i u narednom razdoblju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum