ROVINJ

Vijećnici izglasali proračun za 2021. godinu od 180,8 milijuna kuna: ZA ADVENT ROVINJ PLANIRA OTVARANJE ADVENTSKIH KUĆICA I DNEVNI PROGRAM

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
Rovinj

Rovinj


S 22 točke dnevnog reda jučer je u velikoj sali Doma kulture održana deseta ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinja. Vijećnici su tako izglasali proračun Grada Rovinja te prijedlog programa rada gradonačelnika i gradske uprave za nadolazeću 2021. godinu. Proračun za 2021. godinu iznositi će 180,8 milijuna kuna, od čega je značajan dio namijenjen općim javnim uslugama, programima zaštite okoliša, obrazovanje te socijalnu zaštitu što jasno odražava prioritete i glavne ciljeve ove gradske uprave, a koji obuhvaćaju prvenstveno zaštitu i valorizaciju postojećih resursa, ulaganje u rast i razvoj najmlađih generacija, kao i u pomoć najranjivijim skupinama građana.

 Tijekom aktualnog sata IDS-ovog vijećnika Davida Modrušana zanimalo je hoće li se u gradu održati manifestacije u sklopu adventa i kakva je epidemiološka situacija. Gradonačelnik Marko Paliaga odgovorio je kako se planira postavljanje adventskih kućica na Trgu maršala Tita te prigodni dnevni program no i da će konačni ishod ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Naglasio je kako je prema podacima iznesenima od strane Stožera civilne zaštite Istarske županije situacija u gradu stabilna i pod kontrolom te da nema širenja zaraze što je odraz pridržavanja propisanih mjera, kako onih nacionalnih tako i onih određenih od lokalnih stožera.

Iz redova IDS-ovog kluba postavljala su se većinom pitanja vezana uz prometnu infrastrukturu: u kojoj je fazi izgradnja biciklističke staze u naselju Kukaleto do AK Veštar te o regulaciji brzine na toj dionici; o mogućnosti postavljanja znakova u blizini dječjeg igrališta u tom naselju i iz kojih su razloga postavljene kamere na ulazu u grad. Tanja Mišeta, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i izgradnju, odgovorila je kako se dovršetak izgradnje biciklističke staze planira u prosincu te da će po dovršetku radova brzina na toj dionici ceste, umjesto 70, biti 50 kilometara na sat. Poručila je kako će se svi prijedlozi vezani uz uređenje prometne signalizacije u tom naselju razmatrati sljedeće godine. Gradonačelnik je vijećnicima pojasnio da su nedavno postavljene kamere na ulazima u grad iz smjera Pule i Rovinjskog Sela, uz suglasnost MUP-a, a u svrhu sigurnosne kontrole.

Iz oporbenih redova vijećnica SDP-a Eda Kalčić izložila je problem postojanja ulice istog naziva - Stjepana Žiže u Rovinju i u Rovinjskom Selu. Kako pojašnjava Kalčić, postojanje ulica istog naziva na istom poštanskom broju generira čitav niz problema u dostavljanju poštanskih pismena, pošiljke se vraćaju jer su dostavljači na krivoj adresi, a krajnje posljedice i trošak snose građani. Paliaga je pojasnio kako će se morati pronaći rješenje za ovaj problem s obzirom da bi izmjena naziva ulice predstavljala veliki administrativni posao i trošak ponajprije za same stanare te ulice.

Jedna od tema na kojoj se lome koplja svakako je i izgradnja spomenika hrvatskim braniteljima u Rovinju. HDZ-ovac Sergio Rabar apelirao je na vladajuće da se odluka o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima, izglasana na 6. sjednici Gradskog vijeća, poništi jer "nije izraz želje sudionika Domovinskog rata". Umjesto izglasane odluke predlaže da se uvaži dopis poslan gradonačelniku u kojem su članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine detaljno razradili prijedlog spomen obilježja kao i lokaciju. U dopisu se, umjesto izglasane lokacije na zelenoj površini pored Instituta za biologiju mora, predlaže lokacija na Valdibori pored spomenika NOB-a. Rabar je podsjetio kako je on jedini bio protiv izglasane odluke isključivo iz razloga jer smatra da se po pitanju spomenika moraju konzultirati hrvatski branitelji čiji bi se prijedlozi trebali uvažiti. Maria Črnac Rocco, pročelnica Ureda Gradskog vijeća i Gradonačelnika, odgovorila je kako je inicijativa izgradnje spomenika pokrenuta još 2016. godine u koordinaciji s udrugama proizašlima iz Domovinskog rata. Pojasnila je da je prethodno izglasana odluka na Gradskom vijeću odluka kojom se odlučilo da će se podići spomenik, a kako je sve ostalo stvar diskusije. Dodala je i kako su u radnoj verziji razmatrane tri lokacije uz uvažavanje prostornih ograničenja te da su se angažirali isključivo arhitekti s iskustvom u sličnim projektima.

Najznačajniji projekti u slijedećoj godini uključuju izgradnju i rekonstrukciju sjeverne luke San Pelagio za čiju će realizaciju biti izdvojeno 12,6 milijuna kuna, zatim izgradnju nogostupa i biciklističke staze Fažanska-Turnina-Rovinjsko Selo u iznosu od 1,3 milijuna, i izgradnju rotora Lacosercio-Tommaseo kojoj je namijenjeno 1,27 milijuna kuna. Jedan od najzahtjevnijih zahvata je zasigurno rekonstrukcija Trga maršala Tita za koju će se u 2021. osigurati 9 milijuna kuna, a zatim i popločenje platoa ispred crkve sv. Eufemije koje predviđa trošak od milijun kuna.

Nastaviti će se izgradnja biciklističkih traka od turističkog naselja Villas Rubini do TN Polari za koju će se izdvojiti iz proračuna 791 tisuću kuna i izgradnja prometnice Gripole-Spiné (3,7 milijuna), kao i izgradnja streljane na Turnini za koju je osiguran iznos od 1,2 milijuna kuna. Među najvažnijim projektima je svakako i izgradnja sportsko-lječilišnog bazenskog kompleksa u sklopu Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat” u ukupnoj vrijednosti od 60 milijuna kuna.

Za kraj su odlukom Vijeća produžene i mjere pomoći gospodarstvu Grada Rovinja tijekom trajanja epidemije bolesti Covid-19 za četvrto tromjesečje 2020. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum