NAJNOVIJEVIŠNJAN: ZASJEDALO OPĆINSKO VIJEĆE

Vijećnici "izbrisali" turistički punkt "Stacion-Markovac" koji se sada neće moći graditi

(M. RIMANIĆ)

U raspravi je Alojz Ivetac (lista Branka Kovačića) rekao da će "brisanjem" TP "Stacion-Markovac" općina mnogo izgubiti: 50-ak potencijalnih radnih mjesta i prihode od poreza * Višnjanski općinski načelnik Angelo Mattich podržava gradnju kuća za odmor, ali ne i turističkih naselja jer, kaže, ne želi da Višnjan postane spavaonica Poreča

Vijeće općine Višnjan donijelo je nekoliko suglasnosti za projekte koje namjeravaju kandidirati na Program ruralnog razvoja među kojima su projekt uređenja područnog dječjeg vrtića i društvenog doma u Rapavelu vrijedan 2,35 milijuna kuna, zatim građenje i opremanje vatrogasnog i društvenog doma u Višnjanu ukupne vrijednosti 5,15 milijuna kuna, te izgradnja pješačkog mosta, odnosno proširenje postojećeg nadvožnjaka Višnjan u vrijednosti 1,2 milijuna kuna.

Kovačićevi vijećnici protiv "brisanja"

Višnjansko je vijeće suglasnost dalo i Istarskom vodozaštitnom sustavu (IVS) za gradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Rapavel. Donijete su izmjene Strategije ukupnog razvoja Općine Višnjan za razdoblje 2016.-2020. godine kako bi se i ovim dokumentom stvorili uvjeti za kandidiranje spomenutih projekata za sredstva iz fondova EU. Izmjenama strategije koju su većinom glasova prihvatili višnjanski vijećnici iz nje je izbačen turistički punkt "Stacion-Markovac" (čije je zemljište u vlasništvu Branka Kovačića, poznatog vlasnika akvaparka Istralandije i porečke građevinske tvrtke Istrakop op.u.) koji se tako više neće moći sagraditi.

U raspravi je Alojz Ivetac (lista Branka Kovačića) rekao da će "brisanjem" TP "Stacion-Markovac" općina mnogo izgubiti. Izgubit će se, kako je, rekao 50-ak potencijalnih radnih mjesta, ali i prihode koje općina može ostvariti od davanja, odnosno poreza. Budući da je investitor spreman započeti s ulaganjem Ivetac takav prijedlog smatra lošim i zato je kao i njegov stranački kolega Livio Beaković bio protiv ovakvih izmjena strategije.

Zemljište već oglašeno za prodaju

Općinski načelnik Angelo Mattich kaže kako se ovdje radi o špekulantskom kapitalu, jer je zemljište na kojem se trebao graditi turistički punkt bilo oglašeno za prodaju prije nego se ondje išta počelo graditi. On smatra da se na općinskom području ne bi trebala graditi turistička naselja kako se ne bi devastirao ruralni prostor. Mattich podržava gradnju kuća za odmor, ali ne i turističkih naselja jer ne želi da Višnjan postane spavaonica Poreča. Ana Černjul (IDS) smatra kako iz strateških dokumenata ne bi trebalo izbacivati ovakve projekte, već omogućiti investicije koje će unaprijediti turizam na području Općine Višnjan. Stoga smatra da treba podržati sve što je legalno, upozorivši kako svaki investitor, pa i u ovom slučaju snosi poduzetnički rizik.

Petar Radovan (Matticheva lista) podsjetio je da je prije više godina jedan investitor u neposrednoj blizini zemljišta Branka Kovačića kupio 2,5 hektara kako bi na tom zemljištu realizirao projekt gotovo identičan projektu "Stacion-Markovac". Tada je Kovačić, rekao je Radovan, po Markovcu skupljao potpise na peticiju protiv tog projekta koji će, kako je govorio, narušiti strukturu naselja i remetiti mir njegovih stanovnika. Zbog toga se investitor povukao, a sada Kovačić nudi isti onakav projekt kakav je bio stopirao, rekao je Radovan. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam