ISTARSKI EUROPARLAMENTARAC

VALTER FLEGO: EU je osnovana kako bi se sačuvao mir, A JEDAN JE ČOVJEK TO DANAS OPASNO UGROZIO

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Valter Flego (Snimio Duško Marušić Čiči)

Valter Flego (Snimio Duško Marušić Čiči)


O invaziji Rusije na Ukrajinu oglasio se i istarski europarlamentarac Valter Flego:

"Europska je unija osnovana prvenstveno kako bi se sačuvao mir, a jedan je čovjek to danas opasno ugrozio. Ne mogu vjerovati da se u 2022. ponovno puca iz oružja i lansiraju rakete, ali očito je da je ratno stanje započelo. Ruski napad na Ukrajinu, slobodnu i suverenu europsku zemlju, zauvijek će ostati upamćen u europskoj i svjetskoj povijesti. Napad na Ukrajinu daleko je od lokalnog problema, to je istinska ugroza europskog mira i sigurnosti, međunarodnog poretka i globalne stabilnosti. To je vojna agresija bez presedana i kao i cijeli razuman dio svijeta, ja je najoštrije osuđujem. Nevini su životi već izgubljeni i još uvijek je teško pojmiti da se to zaista događa u Europi, na našem kontinentu, u našem susjedstvu.

Napadnute su europske vrijednosti u koje vjerujemo i koje živimo. Sloboda, demokracija, vladavina prava. Kao i cijeli razuman dio svijeta, i ja sam uz ukrajinski narod. Mir nema alternativu! Nadam se da je Putin napravio jednu jedinu dobru stvar, ujedinio Europu! Jer nade da je on na kraju dana razuman političar koji želi mir za svoju zemlju, danas su i službeno pale u vodu. Neopravdanom invazijom na Ukrajinu i izravnom destabilizacijom Europe, europski je mir nakon desetljeća i desetljeća narušen.

Rusija želi vladavinu prava zamijeniti vladavinom autokracije i sile i zato nam je, više nego ikad ranije, potrebna ujedinjena Europa i jedinstven odgovor.

Vjerujem da će EU vrlo brzo izaći s novim, nikad strožim sankcijama, protiv entiteta i pojedinaca, i na taj način objaviti ekonomski rat Rusiji. S druge strane, EU iskazuje najvišu razinu solidarnosti prema Ukrajini – političku, financijsku i materijalnu podršku, humanitarnu pomoć te prihvat izbjeglica.

Ni jedan rat nije završio bez posljedica za obje strane. Uz pomoć međunarodne zajednice trebamo naći način kako čim prije okončati trenutno stanje. Ispaljivanje metaka mora završiti. Pozivamo Rusiju da momentalno zaustavi ovaj rat, povuče oružane snage te poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. To je jedini sljedeći korak koji može zaustaviti jutros započetu katastrofu, poručuje Flego.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of