GRAD U KOJEM ŽIVI JUTROS JE RAKETIRAN

Pazinski poduzetnik Denis Ivančić javio nam se iz Ukrajine: Ako se tako nastavi, NEMAM ŠTO NEGO UZETI TAKSI I OTIĆI DO GRANICE S POLJSKOM

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Denis Ivančić / Jutrošnje bombardiranje u Ivano-Frankivsku

Denis Ivančić / Jutrošnje bombardiranje u Ivano-Frankivsku


Iz Ivano-Frankivska javio nam se pazinski poduzetnik Denis Ivančić s kojim smo pred tjedan dana, na vrhuncu ukrajinsko-ruske krize, imali intervju u kojem je kazao da su iščekivanja Ukrajinaca negativna odnosno da očekuju rusku vojnu invaziju.

Spomenuli smo da se čeka završetak Zimskih olimpijskih igara u Kini, i da bi tada zaista bio moguć napad. Nažalost, to se i obistinilo, ali iznenađenje je u tome da je vojnim napadima obuhvaćen i zapad Ukrajine što većina analitičara nije očekivala.

Grad Ivano-Frankivsk nalazi se na krajnjem zapadu Ukrajine, uz granicu s nama susjednom Mađarskom, međutim, u četvrtak u zoru je raketirana vojna zračna luka u tome gradu, kao i određena tvornica, kako nam javlja Ivančić. To jesu vojne mete, međutim, zasigurno ima i preminulih civila.

- Dimi u gradu na više strana. Ujutro oko 5 sati kad sam se probudio pogledao sam kroz prozor i još nikad nisam vidio tako veliki stup crnog dima. Susjedi su mi rekli da je napad. Iz Bjelorusije su doletjele rakete. Ja se nalazim nekoliko kilometara dalje od te lokacije, kaže nam Ivančić koji više od dvije godine neprekidno živi i radi u Ukrajini. Otišao je do centra grada da vidi kakva je situacija.

- Susjedi nose pakete, torbe, krcaju u automobil i bježe. Jutros su bili redovi ispred bankomata po 20 metara. Nijedan bankomat više nema nijedan grivnju gotovine (ukrajinska moneta). U nekoliko sati sve trgovine su pozatvarane, jer nijedan artikl nije ostao u njima. Zatvoreni su barovi i restorani, jer neće ljudi raditi. Boje se i sve bježe doma. Prazan je grad, pustoš, nema nikoga, neki su otišli na selo, a neki preko granice, svjedoči nam Denis Ivančić.

Pitali smo ga kakva je situacija na zapadnoj ukrajinskoj granici, je li možda krenula navala izbjeglica, međutim, kaže nam da nije s tim upoznat, nema informacija. Po cijeli dan daje izjave za razne hrvatske medije, pa čak i srpske.

"Direktno me uključuju u emisiju, nisam ni znao da je to televizija iz Srbije", ukazuje nam Ivančić na veliku medijsku potražnju za informacije iz trenutno najvruće zemlje svijeta.

"Više ne znam ni kome sam dao intervju", potvrđuje. Osobno sam razmišljao da će se raditi o ograničenoj vojnoj akciji na istoku Ukrajine, kako sad to da se radi o tako glomaznoj akciji, pitamo ga.

- Tako smo svi razmišljali, po iskustvu kao što je bilo 2014. godine kada su napali Krim i Donjeck, ali ovoga puta su napali i zapadni dio. Ja se nalazim na dva sata vožnje od Europske unije, a ne Afrike, odgovara Ivančić koji kaže da su sami Ukrajinci iznenađeni tako velikim napadom. Strah i nevjerica vlada. Svi telefoniraju, informiraju se i dogovaraju daljnje osobne planove. "Kad nekog zoveš u Ukrajini moraš ga zvat po 10-20 puta da bi ga dobio, koliko su prebukirane telefonske linije", kaže.

- Pričekat ću još danas-sutra, da vidim kako će se stvari odvijati. Ovo je sad preozbiljno. Ako se tako nastavi, ako dođe još jedan takav napad s raketama na moj grad, nemam što nego uzeti taksi i otići do granice s Poljskom i uzeti prvi autobus u smjeru Austrije i Italije. A poslije ću uzet Blabla car ili nešto slično za Hrvatsku, kaže Ivančić.

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater