PIŠE DAVOR ŠIŠOVIĆ

Ususret prvim oznakama izvornosti


Nastupaju veliki dani za istarsko maslinovo ulje. Predstojećeg vikenda se u Vodnjanu održavaju Dani mladog maslinovog ulja, koji su se u petnaestak godina svoga trajanja afirmirali kao jedna od najvažnijih istarskih, ali i nacionalnih manifestacija posvećenih autohtonim proizvodima.

Dan prije početka vodnjanske maslinarsko-uljarske fešte, u četvrtak, u Poreču će se predstaviti novi istarski uljarski brend, Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra, koje je zajednički proizvod 45 malih maslinara iz cijele Istre okupljenih u Poljoprivrednu zadrugu Maslinari Istre. Ima ih odasvud, od Bala do Tara i od Plomina do Vrsara, a jedan je od njih i iz slovenske Istre! Ovo je u istarskim razmjerima povijesni presedan: po prvi put se više istovrsnih proizvođača udružuje pod jednom etiketom, žrtvujući osobni proizvođački identitet za novostvorenu zajedničku vrijednost. K tome, prvih 7.000 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja zadruge Maslinari Istre ponijet će i zaštićenu europsku oznaku izvornosti, a nedugo nakon zadrugara istu europsku oznaku trebalo bi dobiti još petnaestak drugih istarskih proizvođača.

Među njima je i AZRRI, koji je za ulje iz lanjske berbe bio jedini nositelj zaštićene oznake izvornosti na nacionalnoj razini. Te europske oznake još nije dobio nitko, ali su kemijske analize ulja kao završni dio postupka certifikacije za dobivanje oznake izvornosti upravo u tijeku. Postupci nažalost neće biti gotovi ni do porečke svečanosti u četvrtak, ni do trodnevne vodnjanske manifestacije za predstojeći vikend, ali je doista pitanje dana kada ćemo u kratko vrijeme imati još jednu svečanost na kojoj će se zavičaju i svijetu obznaniti da petnaestak istarskih proizvođača ekstradjevičanskog maslinovog ulja ima oznaku izvornosti kao jamstvo provjerene europske kvalitete. Trebat će nam onda uskoro i još jedna svečanost posvećena ulju i njegovim proizvođačima, jer stiže i vijest da je vodič Flos Olei po peti put proglasio Istru najboljom maslinarskom regijom svijeta.

A kako upravo počinje sezona domaćih i inozemnih godišnjih smotri i ocjenjivanja maslinovih ulja, istarski će maslinari vrlo uskoro imati još razloga za slavlje. Pa neka sve to bude utjeha za jednu od relativno lošijih berbi, koja u istarskom slučaju samo potvrđuje da za vrhunsku kvalitetu nije presudna kvantiteta.


Podijeli: Facebook Twiter