kao nekad

Uskrs u Istri - NAJAVA SEZONE KOJA ĆE POTUĆI REKORDNU 2019.

U Medulinu je za uskrsne blagdane bilo dva i pol puta više gostiju nego lani. U odnosu na referentnu 2019., tamošnji TZ je zabilježio pet posto više i dolazaka i noćenja * Na Uskrsni ponedjeljak, suncem okupana fažanska riva bila je prepuna stranih gostiju i mještana. Tradicionalni uskršnji doručak na kojem se, između ostalog, kušala 45-metarska pinca, održan je na trgu Sv. Kuzme i Damjana * Turisti nisu zaobišli ni Pulu. Uz šetače, centar grada su preplavili i brojni biciklisti, a neki su se, pak, odlučili razgledati grad s turističkim, panoramskim autobusom

| Autor: Doria Mohorović
Rovinj (Snimio Milivoj Mijošek)

Rovinj (Snimio Milivoj Mijošek)


Brojni turisti iskoristili su produženi vikend, bogat uskrsnim programima, za obilazak Pule, Rovinja, Poreča, Fažane, Medulina i drugih istarskih mjesta i gradova. Na Uskrsni ponedjeljak, suncem okupana fažanska riva bila je prepuna stranih gostiju i mještana. Župni ured Fažane, Općina Fažana, Turistička zajednica Općine Fažane i DVD Fažana pripremili su tradicionalni uskršnji doručak na trgu Sv. Kuzme i Damjana. Ta se tradicija, naime, održava posljednjih deset godina, s čime su dobro upoznati i turisti. Posjetitelji su, naime, imali priliku kušati 45-metarsku pincu, kuhanu šunku, farbana jaja, fritaju s pancetom i kobasicama, bakalar, mladi luk, rotkvice i druga jela koja su sa stola nestala u svega nekoliko minuta. Blagdanskom duhu pridonijele su i velike pisanice s motivima Fažane i ostali simboli Uskrsa koji su krasili spomenuti Trg.

fgdf

Uskrsne delicije kušao je i Želimir Čabrilo iz Beograda, koji je nedavno kupio stan u Fažani.

- Nadam se da ću dugo dolaziti ovdje i uživati u ljepotama Istre. Imam dvoje djece u SAD-u i jedno u Beogradu s obitelji, ali mislim da će oni više dolaziti ovdje nego što ću ja kod njih. Došli smo sada upravo zbog Uskrsa, uživali smo u svetoj misi, a kasnije i u pinci, rekao je Čabrilo.

Supružnici Sterle iz Nove Gorice posljednjih tjedan dana borave u Barbarigi, gdje imaju apartman. Svaki Uskrs, kako su napomenuli, dolaze u Istru, a najviše vole posjetiti Fažanu. Jučer su kušali neka od jela poslužena na Trgu u sklopu uskrsnog doručka, a pohvalili su i organizaciju događaja koja je, ustvrdili su, svakog puta odlična.

Sa svoje je dvije prijateljice Fažanu posjetila i Puljanka Zlata Jedrejčić, koja svake godine posjećuje ovu manifestaciju.

- Kušala sam šunku i vino, a možda ću i fritaju. S obitelji slavim Uskrs kod kuće, ali ove godine nisam kuhala ja nego moja kćer. Ja sam penzićka i odmaram, kazala nam je Zlata kroz smjeh.

Popodnevni su sati u Fažani, pak, bili rezervirani za kreativne radionice i nezaobilazne tradicionalne uskrsne igre poput pičenja jaja i potrage za uskrsnim jajima u fažanskom masliniku. Kako je istaknula Melita Peroković, direktorica Turističke zajednice Općine Fažana, proslava uskrsnih blagdana u Fažani inicijalni je indikator i početak turističke sezone na području Općine Fažana, gdje se u pravilu tada otvaraju veliki turistički subjekti.

- Spremni su i iznajmljivači privatnih smještaja, imamo isplanirane već sve naše manifestacije i sada kreće turistička sezona. Nadamo se da će ova godina biti dobra. Turističko vijeće donijelo je odluku da ćemo ove godine pokušati održati sve naše tradicionalne manifestacije, tako da ih za ovu godinu pripremamo 60-ak u organizaciji Turističke zajednice, počevši od danas pa do 15. listopada, rekla je Peroković. U neformalnom razgovoru s turističkim subjektima smještajnih kapaciteta, saznali su, kaže, da su oni zadovoljni sa stanjem bookinga, a veći turistički subjekti imaju puno bolji booking nego u istom periodu rekordne 2019. godine.

fgdf

Uskrsni ponedjeljak proslavljen je i na rivi u Medulinu, gdje je tim povodom ondje postavljeno veliko uskršnje jaje - pisanica koju su oslikali članovi udruge MedulinART. Uz tradicionalnu pincu, vino i kuhana jaja koja su se dijelila posjetiteljima kraj fontane na rivi, Turistička zajednica Općine Medulin prisutne je počastila sa svirkom medulinskog benda The 6th edition. Istovremeno je u centru baštine i održivog razvoja Šantadur održan bogat program u sklopu kojeg su se igrale tradicionalne uskrsne igre, a ujedno se i odabirala medulinska NAJ pinca. S brojem stranih gostiju koji su ovog vikenda na području Medulin Riviere izrazito je zadovoljan, a pomalo, otkrio je, i iznenađen, Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Općine Medulin.

- U nedjelju smo, prema podacima sustava eVisitor, imali 3.600 gostiju i definitivno smo na to ponosni. Ako taj broj uspoređujemo s 2021. godinom, imamo dva i pol puta više gostiju. Ako to uspoređujemo s onom referentnom 2019. godinom, imamo pet posto više i dolazaka i noćenja, rekao je Crnobori i pritom napomenuo da su za odlične rezultate predsezone zaslužni sportski turniri, pripreme sportaša i druga događanja, kao i autokampovi i hoteli koji su za goste bili otvoreni cijelu zimu.

- Mi se niz godina pripremamo kroz sportsku, ali i komunalnu infrastrukturu. Radi se kontinuirano da se kvaliteta na našoj rivijeri iz godine u godinu podigne, konstatirao je Crnobori.

Živo je bilo i u centru Pule. Iako je velik broj trgovina i kafića zbog blagdana zatvorio svoja vrata, turisti su iskoristili priliku da prošetaju gradskim ulicama, posjete Arenu, Zerostrasse, Augustov hram te druge pulske zanimljivosti. Najveća je gužva ipak bila na Forumu, gdje se za ispijanje kave na suncu tražio stol više. Puljani su, pak, sve pripreme za Uskrs odradili dan ranije, stoga se u nedjelju tek pokoji građanin mogao susresti na ulicama grada. Uz šetače, centar grada su preplavili i brojni biciklisti, a neki su se, pak, odlučili razgledati grad s turističkim, panoramskim autobusom "Pula city tour."

Melisa Malešević koja na štandu pokraj Arene turistima prodaje karte za turistički autobus kazala nam je da je, otkako su prije nekoliko dana počele turističke ture, interes velik.

- Najviše je Nijemaca i Talijana, a pogotovo je puno turista u gradu bilo u subotu. Kad je lijep dan svi su vani, a i gužve su već počele na cestama. Pitaju nas često za preporuke, usmjerimo ih na Muzej maslinovog ulja koji se nalazi 300 metara od našeg štanda, kazala je Malešević i pritom naglasila da su turisti oduševljeni panoramskim razgledom grada. Tijekom obilaska putem audio sustava mogu na 13 različitih jezika čuti interesantnu priču o povijesti i sadašnjosti Pule.

fgdf

Većina stranih gostiju s kojima smo razgovarali stigla je u Pulu u nedjelju. Neki su ovdje po prvi put, dok drugi dolaze svakog Uskrsa, kao što je to Anton Ostanek iz Slovenije.

- U Puli smo za svaki blagdan, imamo apartman u Medulinu pa smo ovdje i za Uskrs i za 1. maj, ali i tijekom ljeta. Sada ćemo ostati četiri dana. Imat ćemo obiteljski ručak, a jest ćemo, zna se, kuhana jaja, šunku, kobasice, hren...i bijelo vino, Graševinu!, rekao je Ostanek.

Proslaviti Uskrs u Puli odabrala je i filipinska obitelj Palces koja živi u susjednoj Italiji.

- Došli smo ovdje jutros i ostajemo do sutra. Odabrali smo baš Pulu jer nam je zapela za oko u turističkim novinama o putovanjima. Jako je lijep grad, prvi put smo ovdje, odsjeli smo u Rovinju i sviđa nam se sve za sada, rekla nam je Jhade Palces kada smo ju u nedjelju susreli pokraj amfiteatra.

Na petodnevni odmor u Istru sa svojom je obitelji i psom došla i slovakinja Sara Pisarčikova. Ovo im je, kako nam je rekla, drugi posjet našem gradu, a smještaj su pronašli u Novigradu. Svakog ljeta, napomenula je, dolaze u Hrvatsku, a do sada su ljetovali u Tučepima, Vodicama, Vrelu Cetine i Makarskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater