UMAG

Uređena Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi

| Autor: Luka JELAVIĆ
Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi

Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi


Završeni su radovi na uređenju popularne umaške Aleje dobrovoljnih darivatelja krvi, prometnice namijenjene pješacima i biciklistima koja sa svojih gotovo 500 metara dužine i 3,4 metra širine povezuje državnu cestu D75 (prometnica Umag - Rožac) i Novigradsku ulicu.

Radovi na toj jedinstvenoj aleji, sada već lijepo uređenom šetalištu, počeli su potkraj 2020. godine kada je službeno predstavljena umaška Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi. Tada su Grad Umag i Komunalno poduzeće Komunela posadili 40 mladih stabala lipe uz Umaški potok, a ideja je bila da po jedno stablo lipe dobije svaka muška osoba koja je krv darivala preko 100 puta, odnosno ženska osoba koja je krv darivala preko 50 puta. Već tada je trinaest darivatelja dobilo svoje stablo, a Grad Umag će i ove godine na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, svečano posvetiti po jednu lipu svakom od darivatelja krvi zadovoljavaju postavljene uvjete.

Tada su svoju lipu dobili Giuliano Melon, Dragutin Kraljić, Boris Matković, Branko Zlatić, Nadija Zakinja, Nerina Mlinarić, Ana Grando, Zita Kodilja, Venis Vošten Zulfikarpašić, Tina Montak, Marija Ferlin, Nada Tončić i Eva Vrtovec. Ideja da se stabla lipe dodijele dobrovoljnim darivateljima krvi i označe njihovim imenima znak je velike zahvalnosti za iskazanu humanost i spašavanje ljudskih života.

Uređena Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi na raspolaganju je svim građanima i gostima Umaga, a olakšat će i povezivanje dvaju dijelova grada Umaga te ujedno potaknuti da netko od njih krene stopama darivatelja i možda u budućnosti dobije svoju lipu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum