POČELA OBNOVA FITNESS SPRAVA U ŠIJANSKOJ ŠUMI

Umjesto drvenih montirat će se metalne sprave


Javna ustanova Natura Histrica u utorak je počela s rušenjem starih fitness sprava, a čim taj posao zgotove počet će montiranje novih. Riječ je o ukupno dvanaest drvenih sprava koje će biti zamijenjene novim i to metalnim kakve već postoje i u Puli.

Izbetonirani temelji

- Iako su stopljene s prirodom, teško je i skuplje održavati drvene sprave jer to truli svake godine sve više. Stoga ćemo ih promijeniti metalnima jer će takve duže trajati, rekla nam je ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni.

Ravnateljica pojašnjava da bi, ovisno o vremenu, radovi trebali biti gotovi i nove sprave montirane već do kraja ovog mjeseca. Problem predstavlja loše vrijeme jer je potrebno najprije maknuti stare sprave, iskopati temelje za nove, izbetonirati ih i na te nove temelje montirati nove sprave. U međuvremenu, podsjeća, svi korisnici svoje treninge mogu odrađivati u park šumi Busoler gdje već postoje novije sprave i trim staza u duljini od kilometar i pol.

- Mi upravljamo ovom park šumom koja je zapravo u vlasništvu Grada Pule. Stoga je i sprave, na naš zahtjev, platio Grad Pula, a firma koja ih radi je Vojtek oprema d.o.o. iz Belog Manastira, istaknula je ravnateljica koja je na to mjesto tek nedavno imenovana: - Ja sam ovdje dva mjeseca i od tada kreće cijela ta priča. Uz nove sprave, gradi se i nova bina u koju je uloženo oko 2 tisuća kuna te ju izgrađuje čovjek iz Pule. Ona bi trebala biti gotova do kraja tjedna. Fale još tri stepenice i potrebno ju je ofarbati do kraja. Bina je podignuta s poda te je izbetonirano postolje i to naravno iz istog razloga, da ne bi trunulo pošto je načinjena od drva. Stara bina je bila trula, imala je čak i rupe na sredini, a uz nju je postojala i jedna manja iza. Sada smo sve to maknuli, rekla nam je ravnateljica.

Devet energetskih krugova

Obilaskom ove predivne gradske park šume saznali smo da se u njoj, uz sprave i binu, grade i energetski krugovi, takozvani nebeski labirinti. Tako su neki od njih labirint ljubavi, moći i smrti… Ravnateljica dodaje da se oni planiraju izgraditi narednih mjesec ili dva, te da ih je za sada napravljen jedan i pol od ukupno devet, koliko ih je u planu.

- Od ukupnog broja, četiri labirinta bit će na jednoj očišćenoj poljani, a još pet na drugoj lokaciji. Također, među planovima za 2018. postoji i onaj o suradnji s pulskom Gimnazijom da učenici označe sve biljke na centralnoj poljani te da svaka biljka uz oznaku dobije i ime na latinskom jeziku, iznosi nam ravnateljica planove vezane uz "carsku šumu", poznatiju i kao Kaiserwald, omiljeno šetalište brojnih Puljana. (Andrea LONČARIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater