Predsjednik "Pomidora" Darijo Makovac

UMAG Berba rajčica nije počela, ali se tradicionalna fešta neće održati

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Lokalni proizvođači rajčica na umaškim poljima rajčice u Jecima, Finidi, Špinelu i Savudriji spremni su za ovogodišnju berbu te vjerujem kako ćemo ostvariti tonažu od oko osam tona rajčica, a koja se kasnije prerađuje u tvornici 'Povrće', kaže predsjednik Udruge u poljoprivredi "Pomidor" Darijo Makovac

Poljoprivreda je za grad Umag i za sve građane Umaštine oduvijek imala posebno veliko značenje. Osim što predstavlja iznimno važnu gospodarsku djelatnost, ona čini važan element gradskog identiteta, a dokaz tome su i brojni sugrađani koji svojim svakodnevnim radom omogućuju da ime Umaga održi svoju "težinu" na nacionalnom, ali i međunarodnom poljoprivrednom tržištu.

Kvalitetna proizvodnja

Među tim predanim ljudima koji su život posvetili upravo poljoprivredi, posebno mjesto zasigurno zauzima predsjednik Udruge u poljoprivredi "Pomidor" Darijo Makovac, po mnogima samozatajni, ali iznimno radišan i vrijedan sugrađanin koji je, kao i mnogi drugi, život posvetio ljubavi prema zemlji i rodnom zavičaju.

- Udruga 'Pomidor' postoji već 18 godina. Cilj je bio udružiti se i ojačati. Udruga je počela s deseta entuzijasta. Danas smo došli na visoku razinu, ali i s kvalitetom proizvodnje blizu samog vrha. Trebalo je imati hrabrosti i uložiti sredstva u proizvodnju, ali i u opremu i mehanizaciju, ističe odmah u uvodu Makovac.

Ovogodišnja berba rajčica još nije počela. No, tradicionalna se fešta u gradu nažalost neće održati zbog opće poznatih korona-razloga pa ipak Darija Makovca može se svakako pronaći u polju, dok marljivo ubire plodove svoga rada ili pak priprema "radnu akciju" u koju kreće čim to uvjeti na polju dopuste. Što se pak rajčica tiče, Makovac ističe kako je riječ o plodovima iznimne kakvoće.

- Lokalni proizvođači rajčica na umaškim poljima rajčice u Jecima, Finidi, Špinelu i Savudriji spremni su za ovogodišnju berbu te vjerujem kako ćemo ostvariti tonažu od oko osam tona rajčica, a koja se kasnije prerađuje u tvornici 'Povrće'. Mišljenja sam da smo uspjeli, i to svi zajedno. Danas Udruga broji dvadesetak proizvođača iz Umaga i Pule, a siguran sam da ćemo u narednim godinama, pogotovo sada kada smo u korona krizi shvatili da bez proizvodnje, posebice domaće, ne možemo i ne smijemo, još više rasti, zaključuje Makovac.

No, trenutno je u fokusu luk.

- Kod nas se ovih dana završava vađenje crvenog luka, a prosječni prinosi kreću se oko 50 tona po hektaru, što je zapravo i više od onog što smo planirali i očekivali. Godina je izvrsna u svakom smislu, a prinosi su svakako iznad očekivanog, naglašava Makovac te dodaje kako su ovakve brojke zapravo rezultat rada i truda, ali i dugogodišnjih ulaganja u nove tehnologije.

- Kolege poljoprivrednici iz našeg grada znaju što žele i kako to ostvariti. Ulaganja iznose oko 50 tisuća za svaki hektar, no to moramo uzeti u obzir i nove tehnologije u koje valja ulagati. Primjerice, kolega Robert Sodomaco je uložio jako puno znanja i sredstava u osmišljavanju i, na koncu, izgradnje pogona za ambalažu crvenog luka, pojašnjava Makovac.

- Još jedna stavka koje je svakako nužna i bitna u poljoprivredi jest navodnjavanje. Još 2017. godine je javnosti predstavljen projekt javnog navodnjavanja područja Petrovija koji će se financirati iz EU fondova (85 posto) i Proračuna RH (15 posto). Riječ je o projektu teškom 77 milijuna kuna koji bi uvelike trebao olakšati navodnjavanje poljoprivrednog područja u okolici naselja Petrovija, ističe Makovac te dodaje kako je riječ o gotovo 537 hektara poljoprivrednog zemljišta. Sukladno projektu, koji će se u cijelosti financirati državnim sredstvima te sredstvima Europske unije, navodnjavanje poljoprivrednih površina predviđeno je iz mini akumulacije Petrovija 1 (milijun kubika) koja je smještena u neposrednoj blizini, točnije u prirodnoj depresiji. Punjenje mini akumulacije Petrovija 1 bit će ostvareno iz vodoopskrbnog sustava Istarskog vodovoda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter