MASLINARI IZ BRNOZI U BERBI

ULJARA TORKOP: Poteklo prvo ovosezonsko maslinovo ulje Buzeštine

S oca na sina: Sergio i Dražen Černeka (G. Č. Š.)

S oca na sina: Sergio i Dražen Černeka (G. Č. Š.)


Novo postrojenje talijanskog proizvođača vrijedno gotovo milijun kuna, obitelj Černeka iz Brnozi kod Sovinjaka nabavila je kreditnim sredstvima, a nada se sufinanciranju EU fondova s obzirom su projekt kandidirali na Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za 2014.-2020. godinu operaciju 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima"

U uljari Torkop upravo je pušteno u pogon novo postrojenje za preradu maslina kapaciteta gotovo dvije tone maslina na sat, dvostruko većeg od dosadašnjeg, iz kojeg je poteklo prvo ovosezonsko maslinovo ulje. - Uljaru je 2000. godine otvorio moj otac Sergio s početnim kapacitetom od oko 400 kilograma, onda smo prešli na tonu, a sada smo došli gotovo na dvije tone, kaže mladi maslinar 36 - godišnji Dražen Černeka iz sela Brnozi kod Sovinjaka, vlasnik Torkopa, obrta za poljoprivredu i građevinu.

Strojevi vrijedni milijun kuna

Novo postrojenje talijanskog proizvođača vrijedno gotovo milijun kuna u Brnozima su nabavili kreditnim sredstvima, a nadaju se sufinanciranju EU fondova s obzirom su projekt kandidirali na Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za 2014.-2020. godinu operaciju 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima". Na natječaj su se mogli prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina, koji su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za njegovog nositelja, a potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja po osnovi poljoprivrede najmanje pet godina nakon konačne isplate, iznosi 372.000 kuna.

Iako bi Draženu minus mogao biti indeks razvijenosti, koji je kočnica brojnim istarskim projektima, prednost mu je svakako ta što je mladi obrtnik s obzirom je nakon očevog odlaska u mirovinu pustio posao u jednoj buzetskoj firmi i početkom travnja preuzeo obiteljski obrt te se u cijelosti posvetio poljoprivredi. Među rijetkim je pripadnicima mlađe generacije maslinara koji su svoju egzistenciju vezali isključivo uz poljoprivredu. Ostvari li europsku potporu nabavio bi i stroj za odvajanje koštica od komine na kraju procesa, a koštice koristio kao ogrjev.

Postrojenje poznatog talijanskog proizvođača temelji se na suvremenoj tehnologiji proizvodnje ulja centrifugalnim hladnim prešanjem.

- Tehnologijom hladnog prešanja dobiva se ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kakvoće, u kojem su sačuvani svi vrijedni sastojci, kaže Dražen, a na pitanje zašto se upustio u takvu investiciju odgovara da je to zbog velike potražnje za preradom maslina. Cilj je smanjiti gužve te masline što prije preraditi s obzirom ih treba preraditi tijekom 24 sata od berbe. Svake godine, kaže Dražen, sve je veći urod maslina. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter