ŽIVOT NA GRANICI

Mještani pograničnih zaseoka na sjeveru Istre u raljama dvostrukih kriterija Slovenije: Dok jedni mogu do svojih njiva s druge strane granice, drugima već ŠEST MJESECI ZAKLJUČANA VRATA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Na vratima su lokoti i lanac - Dario Ugrin iz Mlini (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Na vratima su lokoti i lanac - Dario Ugrin iz Mlini (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Već šest mjeseci, otkako su Slovenci na državnoj granici na cesti usred Mlini, pograničnog zaseoka kod Buzeta, postavili metalna vrata, Dario Ugrin bori se za nesmetan prolaz do svog vrta i rezervoara na izvoru rječice Are s druge, slovenske strane ograde. Istovremeno, u ne toliko udaljenom mjestu Kluni, gdje su također postavljena metalna vrata, slovenski dvovlasnici svakodnevno nesmetano dolaze na svoja imanja u Hrvatskoj

Dario Ugrin kaže nam da se u Mlinima otkako su postavljena metalna vrata ništa nije promijenilo, odnosno da je čak i gore nego što je bilo.

- Na vratima su bila tri lokota, a sada su četiri, a dodatno su stavili i lanac, požalio se Dario i rekao da su u Klunima na oprtaljskom području ista takva metalna vrata otvorena od jutra do večeri, dok su ova u Mlinima zatvorena. Dvostruki kriteriji smetaju i njemu i svim mještanima Mlini i okolnih zaseoka kojima je onemogućen prolaz do njihovih oranica i šuma u Sloveniji. Vrata na cesti usred sela zbog nepovoljne konfiguracije terena zapriječila su mještanima pograničnih Kodolja, najviše sela Mlini, Konti, Goričica i Ugrini prolaz do nekoliko, doduše nenaseljenih, hrvatskih kuća, odnosno do njihovih poljoprivrednih i šumskih površina na slovenskoj strani.

Panel vrata su zaključana, a slovenska policija ključeve korisnicima, kako je obrazložila, iz operativnih razloga, neće podijeliti do daljnjeg. Prelazak granice omogućen je pozivom na telefonski broj policijske postaje Kopar. Dežurni policajac provjerit će ima li osoba koja je nazvala opravdan razlog za prelazak granice, uključujući i mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, te poslati policijsku patrolu koja će otključati vrata.

U Mlinima vrata otključavaju policajci koji iz Kopra dolaze na poziv dvovlasnika iz Mlini. Za to im treba otprilike pola sata.

Sasvim suprotno je u Klunima kod Oprtlja ista su takva metalna vrata, ali su, tvrdi Ugrin, tijekom dana, otvorena. Pritisci slovenskih dvovlasnika koji imaju zemlju na hrvatskoj strani, između slovenskog sela Tuniši i hrvatskog zaseoka Kluni, očito su urodili plodom. S koparskom policijom postigli su dogovor o režimu prilaza svojim parcelama.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini