PIŠE DAVOR ŠIŠOVIĆ

Ugostiteljsko-edukacijski dnevni boravak

(D. ŠIŠOVIĆ)

(D. ŠIŠOVIĆ)


Već se desetljećima u Istri traži rješenje za idealan način prezentacije i prodaje domaćih proizvoda, ali, ako i postoje slične prodavaonice, one su uglavnom u turističkim ulicama obalnih gradova, ili rade samo sezonski, a njih uglavnom vode privatni poduzetnici što znači da u nabavi i ponudi baš i nisu dužni nuditi reprezentativne lokalne proizvode. U nas je pogotovo rijedak spoj kušaonice i prodavaonice autohtonih proizvoda, već imamo ili jedno ili drugo, i sve je to nekako baš nesređeno, neorganizirano, nekoordinirano.

Lijepa i hvale vrijedna iznimka je Kuća tradicijske gastronomije DeguStazione, i uz nju smještena prodavaonica La Botega u samom centru Tara. Iako djeluje tek nešto više od pola godine, tarska Kuća tradicijske gastronomije postala je jedan od najdinamičnijih poprišta enogastronomskih zbivanja u Istri, i izrasla je u primjer objekta kakav bi trebalo imati svako turističko mjesto u Istri, kako na obali tako i (još više) u unutrašnjosti. Ishodište zamisli o Kući tradicijske gastronomije došlo je iz koncepta interpretacijskih centara ili "centara za posjetitelje" za koje je posljednjih nekoliko godina novce počelo davati Ministarstvo turizma. Općina Tar-Vabriga iskoristila je tu priliku i dobivenom potporom obnovila jednu zapuštenu zgradu u središtu mjesta, no kako zamisao nadrasta trenutačno raspoložive mogućnosti, i u proračunu za ovu godinu općina je predvidjela značajna sredstva za nastavak opremanja i unapređenje rada ove Kuće.

Dizajnere koji su oblikovali trodijelni koncept Kuće DeguStazione treba pohvaliti za kreativnost, ali i funkcionalnost: u prednjem dijelu, s ulice, terasa je za goste koja može imati i funkciju običnog kafića, svakodnevnog susretišta, dnevnog boravka kako za mještane, tako i za namjernike i turiste; u unutrašnjosti su, osim kuhinje i bara, stolovi za jelo; a stražnja terasa pruža ugodni ambijent za grupe koje se kušanjima i otkrivanjima istarskih delicija žele posvetiti koncentrirano i u miru. Ukupan broj stolica je povelik, ali sve stolice nikad neće zauzeti jedna te ista grupa, primjerice autobus turista, jer je koncept ponude zamišljen za manje grupe. Stražnja terasa opremljena je i vizualnim interpretacijama istarske gastronomske baštine, tako da se oko i duh imaju čime baviti dok ne stigne narudžba, a odlično pogođen ljudski faktor otjelovljen u voditelju objekta, iskusnom konobaru i sommelieru Ediju Brčiću, jamči da će gost uz svaki ponuđeni zalogaj ili gutljaj dobiti i zanimljivu priču. Dosad su u Kući DeguStazione priređene već brojne degustacije i prezentacije vina i maslinovog ulja, istarskih, dalmatinskih i slavonskih jela i specijaliteta, nuđeni su sezonski tematski jelovnici vezani uz tradicijske običaje i blagdane, a planirano je da se ovdje održavaju i kulinarski tečajevi i radionice, i svakojaki drugi događaji vezani uz hranu i piće. Odmah do Kuće DeguStazione smještena je i butiga lokalnih proizvoda nazvana La Botega, u kojoj se sve što se u Kući kuša može kupiti i ponijeti doma. Malo je koji od dosad u Istri pokrenutih "centara za posjetitelje" profunkcionirao, jer se mahom uređuju u više faza, ali ovaj u Taru može biti primjer mnogima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter