GRADSKI REPORTER, PIŠE DAVOR ŠIŠOVIĆ

Tri dana oktana i narušenog komoditeta

Prizor s jednog od dosadašnjih Poreč Rallyja (Bernard RITOŠA)

Prizor s jednog od dosadašnjih Poreč Rallyja (Bernard RITOŠA)


Predstojećeg vikenda Poreč će biti domaćin dvije velike outdoor sportske manifestacije: od petka do nedjelje dvadesetog izdanja Poreč Rally automobilističke utrke, te u nedjelju sedmog izdanja Poreč Triatlona.

Rally je automobilistička sportska disciplina koja po definiciji podrazumijeva korištenje javnih prometnih površina odnosno cesta. To znači da natjecatelji i njihovi timovi kao sportsko nadmetalište koriste postojeće javne ceste. To pak znači da u vrijeme dok se na cestama održavaju utrke, te ceste nisu dostupne za javni promet, ne mogu ih koristiti građani, turisti, putnici namjernici, nitko. Doduše, ipak u ograničenom vremenu. Tako je najavljeno da će danas (u petak) od 14 do 18 sati biti zatvorena cesta Tar-Rošini; u subotu će zbog ovog rallyja biti zatvorene ceste Vežnaveri-Bačva-Žbandaj (od 8 do 13 sati), Kanfanar-Červari-Kanfanar (od 8 do 19 sati), i Fuškulin-Jasenovica-Čuši-Fuškulin (od 14.30 do 20 sati), a u nedjelju cesta Tar-Tarska Vala-Tar od 7.30 do 11.30 sati, te dijelovi Partizanske i Županićeve ulice kod velikog parkirališta u Poreču od 10 do 18 sati. Povrh toga puna tri dana će, od ponoći s četvrtka na petak do ponoći s nedjelje na ponedjeljak, biti zatvoreno tzv. veliko parkiralište u porečkoj Partizanskoj ulici.

Triatlonci će se u nedjelju natjecati u tzv. half iron man disciplini, odnosno plivat će 1.900 metara, voziti bicikl 87 kilometara i trčati 21 kilometar. Plivat će na kružnoj stazi u Zelenoj laguni, bicikl će voziti četiri kruga na također kružnoj stazi između Funtane, Garbine i Dračevca, dok će trčati duž obale Zelene lagune, najprije u jednom pravcu a zatim istim putem natrag, također četiri kruga.

Svaki sport ima svoje poklonike, i među sudionicima odnosno natjecateljima, i među publikom odnosno navijačima, i naravno u medijima koji im daju vidljivost, a k tome masovne sportske manifestacije imaju svoj multiplikacijski efekt i kroz ostvarena noćenja i kroz potrošnju jela i pića i raznih usluga, ali kad bi pitali Porečane (one koji nisu zagriženi obožavatelji jednog ili drugog sporta odnosno natjecanja) koja im je od ove dvije manifestacije draža, vjerojatno se većina ne bi izjasnila za Rally. Ne radi sportskih motiva, već radi narušavanja osobnog komoditeta, radi trodnevnog onemogućavanja korištenja najvećeg gradskog parkirališta, radi ograničenja kretanja a time i obavljanja svakodnevnih potreba.

Jasno je da se zajednica katkad mora žrtvovati radi "viših ciljeva" i da ponekad treba otrpjeti narušavanje komoditeta radi događaja koji doprinose imidžu mjesta, i jasno je da će se s vremenom ljudi naviknuti da se određenih dana u godini događa nešto neuobičajeno što im mijenja dnevni ritam, ali je razumljivo i da će uvijek biti onih kojima takvo što smeta. U takvim situacijama na djelu je umijeće suživota i kompromisa, ili bi bar trebalo biti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini