NAJNOVIJEDUGA UVALA

Udruge Murva, Regoč i Diving Center Duga Uvala očistile obalu i podmorje: ČETRDESETAK VOLONTERA PRIKUPILO ČETIRI PROSTORNA METRA OTPADA

| Autor: Borka PETROVIĆ

Ove godine obala je bila čišća nego lani i nadam se da će druga godina biti još bolja, a otpadaka još manje, rekao je Srećko Peršić predsjednik udruge Murva

Udruge Murva, Regoč i Diving Center Duga Uvala održali su za vikend akciju čišćenja obale i podmorja. Četrdesetak volontera čistilo je obalu i priobalje od punte u Dugoj Uvali pa prema hotelu Croatia te s druge strane do Uvale Mala Vinjola. Prikupljena su četiri prostorna metra raznog otpada na obali.

Puno opušaka

Najveći "ulov" bila je jedna ležaljka, a najviše posla volonteri su imali s opušcima kojih po plažama ima poprilično. Još je više i sitnih komadića stiropora, dok je primjetno manje nešto krupnijeg otpada poput plastičnih boca, limenki i ostalog.

- Osim što uklanjamo otpad koji je u prirodi već završio, osvješćujemo naše sugrađane, ali i turiste i druge goste da se više brinu o okolišu i potičemo ih na mijenjanje vlastitih navika u postupanju s otpadom. Ove godine obala je bila čišća nego lani i nadam se da će druga godina biti još bolja, a otpadaka još manje, rekao je Srećko Peršić predsjednik udruge Murva dok je Franjo Jednobrković predsjednik udruge Regoč izrazio svoju nadu da će se dogodine akciji pridružiti još više sudionika.

Organizatori su se zahvalili pulskoj komunalnoj tvrtki Herculanea koja im je ustupila jedan spremnik za otpad, tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska na vrećicama, majicama i rukavica te potpori akciji, koja je bila dio njihove kampanje "Od izvora do mora" te Industrogradnji na čijoj se parceli, nakon akcije, nastavilo druženje volontera uz roštilj.

Bez potpore općine

- Najveća zahvala ide načelniku Općine Marčana Predragu Plišku, koji je pismeno odbio pomoći našoj hvalevrijednoj akciji. Nije dopustio da komunalna tvrtka Mandalena odnese prikupljeni otpad, iako je u subotu ujutro u Šegotićima i Dugoj Uvali bilo mobilno reciklažno dvorište Općine Marčana (kamion i prikolica tvrtke Mandalena). Time nam je još jednom potvrdio da nikakav novac ni pripadnost stranci ne može zamijeniti osjećaj zajedništva i da volonterstvo nema cijene, naveo je Peršić.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam