poruke ljubavi i mira

U ŠUMBERU U OPĆINI SVETA NEDELJA PROSLAVLJEN PETANGOŠT, BLAGDAN GOSPE SNJEŽNE. Procesija i misa okupila tisuću vjernika iz Labinštine

Vjernici hodočastili i pješice iz Labina, Kršana i Pićna

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko BIOČIĆ)

(Snimio Branko BIOČIĆ)


Petog kolovoza, na Dan domovinske zahvalnosti, kada Crkva slavi blagdan Gospe Snježne, u Šumberu, mjestu Labinskog dekanata proslavljena je i Majka Božja od Drena. Nakon hodočašća vjernika iz cijele labinštine među kojima su neki stigli pješice iz Labina, Kršana i Pićna i procesije iz obližnje crkve Majke Božje od Drena oko tisuću mještana, njihovih gostiju i iseljenika sudjelovalo je u 11 sati na Sv. Misi na otvorenom koju je predvodio velečasni Jurica Vekić, novi župni vikar u Šumberu i Svetoj Nedelji. 

(Snimio Branko BIOČIĆ)

U koncelebraciji je sudjelovalo više svećenika Labinskog dekanata i drugih svećenika biskupije. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor Svete Nedelje uz sudjelovanje i pjevača iz drugih župa. Sa oltara su upućene poruke ljubavi i mira i na poseban način pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji da se po Mariji dolazi k Isusu. Svećenik je pozvao na molitvu Svete krunice za situaciju i mir u svijetu.

(Snimio Branko BIOČIĆ)

U 18 sati bit će održana još jedna Sveta Misa koju je služio župni vikar Don Stipe Breko također u koncelebraciji drugih svećenika. Gospa od Drena slavi se već stoljećima te je za vjernike Labinštine jedan od najznačajnijih katoličkih blagdana. Tako je bilo i ove godine. Predaja kaže da se 5. kolovoza 1430. godine jednoj pastirici na stablu drena ukazala Djevica Marija sa djetetom u naručju.

(Snimio Branko BIOČIĆ)

Stoga što se BDM ukazala na stablu drena blagdan se naziva Majka Božja od Drena, a nekoliko godina nakon ukazanja nedaleko od tog stabla izgrađena je istoimena Crkva.

Ovaj blagdan, poznat i kao „Petangošt“ („angošt“-dijalektalno-kolovoz) koji se slavi već više stoljeća u ovom je kraju jedan od rijetkih čije obilježavanje nije bilo prekinuto tijekom politički kontroverznih vremena niti je proslava bila ikada premiještana na najbližu subotu ili nedjelju nego je uvijek slavljeno upravo 5. kolovoza. Nadalje, predaja kaže da su moći Majke Božje od Drena osjetili i žitelji obližnjeg mjesta Pićan.

(Snimio Branko BIOČIĆ)

Prema toj legendi, oni su prije nešto više od 200 godina oteli Gospin kip iz crkve u Šumberu, no uspjeli su stići samo do mosta na rijeci Raši. Volovi koji su vukli zaprežna kola ukopali su se na mostu i nisu htjeli dalje pa su se Pićanci morali vratiti kući bez Gospinog kipa. U spomen toga Pićanci, za zadovoljštinu, svakog 5. kolovoza pješice hodočaste na misu u Šumber. Ovaj Blagdan se još slavi i pod nazivom Snježna gospa jer podudara s čudom u Rimu kad je 5. kolovoza pao snijeg.

Posjetiteljima i vjernicima koji su stigli sa područja cijele Labinštine ali i šire bila je dostupna i prigodna gastronomska ponuda. Na ovaj se blagdan na poseban način okupljaju i mnogi iseljenici koji ljeti borave u rodnom kraju. Na Balarinima će u 20 sati započeti zabavan program uz Duo Feniks i legendarne Gustafe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum