ISTRAMETOVA VREMENSKA PROGNOZA

U srpanj bez toplinskih valova, a nove tjedne prognoze upućuju i na SUFICIT KIŠE

| Autor: Petar RADOVAN / Istramet
Ilustracija (Dejan ŠTIFANIĆ)

Sutra ulazimo u drugu trećinu klimatološkog ljeta, a Istramet donosi kakav nas razvoj događaja očekuje u idućim tjednima.

Za razliku od predviđanja sezonskih prognoza prema kojima smo već trebali prebroditi nekoliko toplinskih valova, lipanj je obilježilo promjenjivije vrijeme bez većih temperaturnih odstupanja, naročito u kopnenom području.

Prema najnovijim tjednim prognozama ECMWF-a koje je objavio EFFIS (Europski informacijski sustav za šumske požare), u srpnju bi mogli svjedočiti sličnom razvoju događaja uz nekoliko kišovitijih perioda. Naročito se to odnosi na razdoblje od 13. do 19. u mjesecu kada bi moglo biti suficita oborina u odnosu na prosjek na cijelom Balkanskom poluotoku i u Italiji.

Što se tiče temperatura zraka, iako će naravno biti vrućih dana jer smo ipak u srcu ljeta, prognostički modeli ne predviđaju ekstremnije temperaturno odstupanje, odnosno dugotrajne toplinske valove s “nepodnošljivo” visokim temperaturama zraka. Pritom su prognoze ECMWF-a i GFS-a, dva najvažnija prognostička modela poprilično ujednačena i podržavaju ovakav razvoj događaja.

Samim time već možemo govoriti o tome kako će sezonske prognoze koje su predviđale iznimno suho ljeto uz rekordne vrućine u mnogočemu biti pogrešne. Naravno, za konačni “sud” trebat ćemo pričekati kraj klimatološkog ljeta koje završava s posljednjim danom kolovoza.

Promjenjivije već od petka

Iako će prva dva dana srpnja obilježiti vruće ljetno vrijeme, promjenjivije vrijeme očekujemo već od petka. Naročito se to odnosi na unutrašnjost Istre i gorje. Temperature zraka malo će se sniziti, no i dalje će biti sparno.

Promjena će biti još izraženija u kopnenom dijelu Hrvatske gdje će biti prisutne poprilično izražene temperaturne anomalije, u što se možete uvjeriti pregledom ICON prognostičkog modela .


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater