SJEDNICA VIJEĆA

U RAŠI REBALANS PRORAČUNA, KADROVSKE PROMJENE… Rodiljne naknade veće i za dvije tisuće kuna

| Autor: Branko BIOČIĆ

Roditeljima će se za prvorođeno dijete isplaćivati jednokratna naknada u iznosu od 2.500 kuna, što je povećanje od tisuću kuna u odnosu na dosadašnje vrijednosti. Za drugo dijete isplaćivat će se 3.000 kuna, što je dvostruko nego li dosad, a za treće i svako sljedeće dijete naknada iznosi 3.500 kuna, što je povećanje od 2.000 kuna

Vijećnici Općine Raša usvojili su na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 6. kolovoza prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim se planiraju prihodi od 12,7 milijuna kuna i primici od 5 milijuna kuna, što uz raspoloživa sredstva prethodne godine od 2.7 milijuna daje proračun u visini od 20,4 milijuna kuna. Proračun za 2020. godinu inače bio je planiran u visini od 16,3 milijuna. Vijećnici su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna te polugodišnji izvještaj o radu općinske načelnice Glorije Paliska.

Briga o socijali i kontinuitet projekata

- Proračunom za 2020. godinu zadržan je realan Proračun koji čuva socijalnu sigurnost žitelja Općine Raša, kao i kontinuitet projekata važnih za razvoj Općine. Proračunom Općine Raša za 2020. godinu planirani su prihodi i primici, te rashodi i izdaci u ukupnom iznosu od 16,3 milijuna kuna, što uključuje raspoloživa sredstva viška prihoda iz prethodne godine u iznosu od 2,6 milijuna kuna. Ukupni prihodi i primici u ovom izvještajnom razdoblju ostvareni su u iznosu od nešto više od 6 milijuna kuna, odnosno 43,45 posto godišnjeg plana. U istom razdoblju ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni su u iznosu od 5,5 milijuna kuna, odnosno 34 posto godišnjeg plana. Izuzetna energija utrošena je kako bi se omogućio rad uprave u novim uvjetima pa zahvaljujem svim zaposlenicima kao i Općinskom vijeću koje je podržalo odluke koje su rasteretile gospodarstvo. Stabilna smo općina koja redovito podmiruje sve obveze, rekla je općinska načelnica Glorija Paliska te istaknula da je cilj proračuna zadržati postignutu razinu socijalne zaštite građana putem postojećih oblika pomoći.

Stoga je nastavljeno s davanjem pomoći obiteljima i kućanstvima, subvencioniranjem hitne medicinske pomoći, subvencioniranjem logopeda i psihologa, prijevoza te pomoći za troškove stanovanja mještanima, s donacijama udrugama humanitarnog karaktera, za djelatnost Crvenog križa te izdvajanjima za zaštitu, očuvanje i unapređenje zdravlja. Najviše su zaštićene osobe koje zbog nepovoljnih zdravstvenih i socijalnih uvjeta ne mogu same ili uz pomoć članova obitelji zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Novac za istraživanje korona virusa

Nastavljeno je i s redovnim sufinanciranjem produženog boravka u OŠ Ivan Batelić Raša, sufinanciranjem dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ i dječjeg vrtića „Gloria“, te sa stipendijama i školarinama kao i s praćenjem svih aktivnosti i djelatnosti Javne vatrogasne postrojbe Labin, Područne vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Istarske županije. U izvještajnom razdoblju Općina Raša povećala je naknade za novorođenčad. Tako će se roditeljima za prvorođeno dijete isplaćivati jednokratna naknada u iznosu od 2.500 kuna, što je povećanje od tisuću kuna u odnosu na dosadašnje vrijednosti. Za drugo dijete isplaćivat će se 3.000 kuna, što je dvostruko nego li dosad, a za treće i svako sljedeće dijete naknada iznosi 3.500 kuna, što je povećanje od 2.000 kuna. Općina Raša donirala je iznos od 30 tisuća kuna Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" iz Zagreba. Klinika je izolirala novi koronavirus SARS-CoV-2, što je označeno kao prvi korak u razvoj cjepiva protiv bolesti COVID-19. Općina je stoga odlučila uplatiti namjenska sredstva za sufinanciranje istraživanja u svrhu razvoja cjepiva.

U nastavku sjednice uslijedila su nova imenovanja u Vijeću. S obzirom da je vijećnik IDS-a i potpredsjednik Vijeća Danijel Fonović još 8. lipnja podnio ostavku na vijećničko mjesto, verificiran je mandat drugom vijećniku s liste IDS-a Patriku Šćiri koji je na sjednici položio prisegu. Za novog potpredsjednika Općinskog vijeća izabran je Aleks Bedrina iz IDS-a.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini