NAJNOVIJESMOTRA NARODNE GLAZBE I PLESA ISTRE

U Raklju nastupa čak 250 izvođača


U ovogodišnjem programu sudjelovat će čak 250 izvođača koje je izabrala prosudbena komisija, odnosno pjevači i svirači iz cijele Istre, i deset kulturno-umjetničkih društava, kazala je Nevija Kožljan, članica Prosudbene komisije

Centralna, 53. Smotra narodne glazbe i plesa Istre, održat će se ove subote s početkom u 20 sati na ljetnoj pozornici Bolovan u Raklju, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Smotra je, kako je kazao Josip Percan, predsjednik KUD-a "Mate Balota" Rakalj i predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije, posvećena 120. obljetnici rođenja dr. Mije Mirkovića - Mate Balote.

Gabrijela Peruško Pujas, tajnica Saveza kulturno-umjetničkih društava grada Pule i članica Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre, navela je kako su Centralnoj smotri prethodile tri lokalne smotre na kojima su odabrani najbolji i to 52. Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine u Peruškima, 39. Smotra narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre održana u Sv. Lovreču i 50. Smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine - Labinske konti.

Kako je kazala Nevija Kožljan, članica Prosudbene komisije, u ovogodišnjem programu sudjelovat će čak 250 izvođača koje je izabrala prosudbena komisija, odnosno pjevači i svirači iz cijele Istre i deset kulturno-umjetničkih društava: KUD "Barban" iz Barban, KUD "Mate Balota" iz Raklja, DKUS "Mendula" iz Medulin, Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" Galižana, Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, KUD "Matko Laginja" iz Sv. Lovreča, FD "Pazin" iz Pazina, FD "Cere", KUD-SAC "Plesarin" iz Rovinja te RKUD "Rudar" iz Raše. Oni će prikazati devet plesova, 13 pjesama i devet svirki među kojima su barbanski, medulinski i ceranski balon, labinski tanac, svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, pastirsku sviralu ili sopelicu, duplice… (B. PETROVIĆ) 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike