SVE VEĆI USPJESI

U posljednjih 15 dana istarska policija ulovila dvije grupe kriminalaca koji su krijumčarili migrante I PRITOM ZARADILI MILIJUN KUNA

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Istarska policija posljednjih tjedana bilježi sve više uspjeha u hvatanju migranata koji se preko naše zemlje pokušavaju dokopati Slovenije i drugih država Europske unije. Prema podacima Policijske uprave Istarske tijekom ove godine njihovi policijski službenici proveli su 23 kriminalistička istraživanja nad ukupno 39 osoba za koje je utvrđeno da su počinili 35 kaznenih djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

- Za napomenuti je da je od tog broja 11 kaznenih djela počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, a u posljednjih petnaest dana istarska je policija dovršila dva opsežna kriminalistička istraživanja u sklopu kojih su uhićeni članovi dvije kriminalne skupine koji su organizirano krijumčarili ilegalne migrante, na način da su ih preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom i prevozili na lokacije u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom, kaže glasnogovornica PU Istarske Nataša Vitasović i dodaje: - Počinitelje koji su protuzakonitim prebacivanjem najmanje 183 migranta stekli znatnu protupravnu imovinsku korist koja se u ova dva slučaja penje do skoro milijun kuna, policijski službenici otkrili su prilikom provođenja pojačanih aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i sprječavanja krijumčarenja ljudi.

Pojačani angažman

U policiji napominju da na području Policijske uprave istarske problematika nezakonitih prelazaka državne granice nije toliko izražena. Tek 2,8 posto od ukupnog broja nezakonitih prelazaka državne granice na području Republike odnosi se na područje ove policijske uprave.

- Ovi pokazatelji svakako su i rezultat pojačanog angažmana policije na suzbijanju nezakonitih migracija i sprječavanja krijumčarenja ljudi. Osim toga, uspješno surađujemo sa slovenskom policijom, susjednom Policijskom upravom primorsko-goranskom ali i građanima, koji nam dojavljuju sumnjiva kretanja u pograničnom području, ističe Nataša Vitasović.

Jedna od posljednjih policijskih akcija na suzbijanju krijumčarenja ljudi dogodila se prije desetak dana. Policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU istarske i Policijske postaje Buje su u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije i EUROPOL-om, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje, kojim su obuhvaćene tri osobe, od čega su dvije uhićene, dok je jedna trenutno nedostupna. Sumnjiče se da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili nezakonite migrante.

Osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka lipnja do kraja kolovoza ove godine, u najmanje 11 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prijevoz nezakonitih migranata. Počinitelji su nezakonite migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave ličko-senjske, odakle su ih dalje osobnim i kombi vozilima prevozili na lokacije u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom, i to na područje Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske. Protuzakonito su prebacili najmanje 87 stranih državljana i ostvarili zaradu od najmanje 245 tisuća kuna.

Suradnja više uprava

Krajem kolovoza također je zabilježena policijska akcija Sektora kriminalističke policije PU istarske i Policijske postaje Buje na suzbijanju šverca migranata preko državne granice. U koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odsjekom Rijeka, završeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje te su uhitili devet osoba zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili migrante.

Policijski službenici su u suradnji s PU primorsko-goranskom i PU brodsko-posavskom na području Buja, Motovuna, Baške, Rijeke, Raba i Slavonskog Broda uhitili 54-godišnjaka, 49-godišnjaka, 33-godišnjaka, 31-godišnjaka, 29-godišnjaka, 29-godišnjakinju, dvojicu 26-godišnjaka i 23-godišnjaka zbog sumnje da počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Osim njih, za navedena kaznena djela sumnjiči se i dvojicu državljana Kosova u dobi od 53 i 37 godina te dvojicu hrvatskih državljana u dobi od 31 i 21 godinu, koji su trenutno nedostupni te se za njima poduzimaju mjere traganja.

Prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja policijski službenici intenzivno su surađivali i sa susjednom PU Koper, a osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka prosinca prošle godine u najmanje 26 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prijevoz migranata. Počinitelji su migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom ili na području Rijeke, odakle su ih dalje prevozili na lokacije u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom ili do Zagreba. Na taj su način protuzakonito prebacili najmanje 96 stranih državljana i ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 700 tisuća kuna.

Dobro opremljeni

Policijski službenici koji se bave sprječavanjem ilegalnih migracija dobro su opremljeni za svoj posao. Kako kaže Tomislav Teri, predsjednik Općeg sindikata policije, oprema koju koriste zaista je dobra.

- Dobili smo preko fondova EU i zahvaljujući ravnateljstvu policije MUP-a i samom ministru dobru opremu. Policajci na terenu imaju sve veći opseg posla na terenu i spremni smo da dobro odradimo svoj posao. Koristimo najbolju i najadekvatniju opremu. Imamo mobilnu i ručnu termoviziju i što se tiče opreme, dobro smo opremljeni, kaže Teri i potvrđuje kako najviše posla imaju na granici s Bosnom i Hercegovinom. - Na granici imamo dovoljan broj policijskih službenika, prekovremeni sati su plaćeni i mi kao sindikat smo zadovoljni, ističe predsjednik Općeg sindikata policije Tomislav Teri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter