NOVA ZDRAVSTVENA USLUGA

U Poreču počeo projekt "Prijatelj Suncu": USPOSTAVLJA SE SAVJETOVALIŠTE ZA PREVENCIJU MALIGNIH BOLESTI KOŽE

Stanovnici Poreča mogli su se besplatno savjetovati te zabilježiti za pregled kože u svom mjesnom odboru u okviru uspostavljenog savjetovališta za prevenciju malignih bolesti kože Grada Poreča koji s radom započinje već krajem ovog mjeseca

| Autor: Boris BILAS
Gradonačelnik je s najmlađima obilježio početak projekta (Snimio Boris Bilas)

Gradonačelnik je s najmlađima obilježio početak projekta (Snimio Boris Bilas)


Grad Poreč je jučer na Trgu slobode započeo s provedbom projekta "Prijatelj Suncu" koji se financira iz Socijalnog fonda Europske unije.

Početak projekta obilježen je prigodnim predavanjem, radionicom i igraonicom za djecu, a stanovnici Poreča mogli su obaviti i besplatno savjetovanje te su se mogli zabilježiti za pregled kože u svom mjesnom odboru u okviru uspostavljenog savjetovališta za prevenciju malignih bolesti kože Grada Poreča koji s radom započinje već krajem ovog mjeseca.

Prevencija bolesti kože

Prije toga svi prisutni mogli su pogledati predavanje pod nazivom "Prevencija malignih bolesti kože" koje je održala dr. Sendi Matić, specijalistica dermatologije i venerologije iz Specijalne bolnice Medico, a zatim i predavanje "Kako prehranom pripremiti kožu za sunce" koje je održala magistra kliničkog nutricionizma Nataša Skočibušić, također iz bolnice Medico.

Sve to bio je uvod u projekt tijekom kojeg će stanovnici Poreča na raspolaganju imati potpuno novu zdravstvenu uslugu koja će poslužiti za prevenciju i rano otkrivanje malignih bolesti kože. Naime, zahvaljujući projektu "Prijatelj Suncu" u svim će porečkim mjesnim odborima od jeseni povremeno biti otvorena savjetovališta u kojima će dermatolozi riječke Specijalne bolnice Medico besplatno savjetovati i pregledavati stanovnike Poreča.

Projekt "Prijatelj Suncu" izvodi se zajedno s partnerom Općinom Malinska-Dubašnica, s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Poreča i Malinske.

Radionice i edukacija

Financiranje projekta odvija se u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza I", u okviru Komponente 1, iz koje su dodijeljena sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu. Ukupna vrijednost projekta je 457.781 kuna te su sva potrebna sredstva za provedbu dodijeljena kroz navedeno financiranje, u 100-postotnom iznosu, a provodit će se kroz sljedećih 18 mjeseci.

Kako je rečeno na predstavljanju projekta, Grad Poreč je kao nositelj projekta proveo postupak javne nabave i ugovorio izvršitelja zdravstvenih usluga - Specijalnu bolnicu Medico, s kojom će u dječjim vrtićima provesti edukativne radionice za djecu s ciljem prevencije malignih bolesti kože, zatim predavanje za roditelje predškolske djece, jedan seminar za opću javnost, javnim događanjem obilježiti Svjetski dan Sunca te uspostaviti savjetovalište za prevenciju malignih bolesti kože Grada Poreča.

Koliko su maligne bolesti kože velik problem pokazuju i posljednji dostupni podaci Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji pokazuju da je u 2015. godini bilo ukupno 649 novooboljelih od melanoma što je porast za više od 10 posto u odnosu na 2014. godinu. Broj novooboljelih žena je gotovo ujednačen, 287 u odnosu na 282 u 2014. godini, ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godini bilo čak 362 za razliku od prethodne godine kada je oboljelo 305. Baš zbog ovih brojki, Grad Poreč i Općina Malinska-Dubašnica, kao priobalni gradovi s većim brojem sunčanih dana, žele se usmjeriti na prevenciju malignih bolesti kože, a dodatni poticaj je da su oba atraktivna priobalna središta, s više od 3>850 sunčanih sati u godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini