RAZMJENA ISKUSTAVA

U Poreču održan prvi međunarodni stručni skup na temu sustavnog gospodarenja energijom


Grada Poreč-Parenzo ugostio je prvi međunarodni stručni skup pod nazivom ''Razmjena iskustava o gospodarenju energijom korištenjem informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE)'', kao nastavak suradnje Grada i gradskog poduzeća Parentium s Odjelom za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama(APN). Posjet je organiziran u sklopu UNDP/GEF Projekta: “Uklanjanje prepreka za promociju i potporu Sustava energetskog menadžmenta u općnama Republike Srbije“ (eng. Removing Barriers to Promote and Support Energy Management Systems in Municipalities throughout Serbia” koji provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Srbiji, a stručnom skupu su nazočili predstavnici Gradova Kragujevca i Pančeva, UNDP-ovi koordinatori projekta, voditelji Odjela za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, te predstavnici Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Grada Poreča - Parenzo.

Naime Grad Poreč je još 2012. godine postao potpisnikom Energetske povelje kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša, te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana, a 2013. godine je implementirao Informacijski sustav za gospodarenje energijom – ISGE, internetsku aplikaciju za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora koja predstavlja neizbježan alat za sustavno gospodarenje energijom.

Upravo je APN preporučio Poreč, kao Grad primjer dobre prakse na području Republike Hrvatske, za grada domaćina Cilj posjeta je upoznavanje energetskih menadžera iz Hrvatske i Srbije, razmjena iskustava o gospodarenju energijom korištenjem Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE), te iskustava razvoja i provedbe projekata uštede energije. Prije početka skupa, okupljene je pozdravila i dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović. (GI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater