ČEGA SE BOJIŠ?

U pazinskom Kaštelu otvorena višeslojna izložba Marija Buletića Je li u korijenu svakog straha - strah od smrti?

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(A. DAGOSTIN)

Odgovore sam potražio u znanstvenim temeljima, dakle prirodnim i društvenim znanostima, s naglaskom na psihologiju. No, sve to nije bilo dovoljno. Fokusirao sam se i na kulturne aspekte straha koji su značajni za antropologiju i etnologiju, dakle disciplinu kojom se mi bavimo, kazao je kustos izložbe Mario Buletić dodavši da je znanstvenom pristupu izložbi pridodao onaj umjetnički

 

Uz poneki udar groma i upornu kišu, u sablasnoj atmosferi srednjovjekovnog zamka, pazinskog Kaštela, na petak 13. otvorena je bogata, višeslojna i multimedijalna izložba "Čega se bojiš? Strah u našoj svakodnevici" čije autorstvo potpisuje Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre. Uz priželjkivanu vremensku kulisu na otvorenju izložbe se okupilo zanimljivo društvance, pulski alternativci u srednjim godinama, pazinski kulturnjaci, roditelji s klincima…

- Jako sam sretan što je ova avantura napokon završila, jer od samog početka ni meni nije bilo jasno u kojem to smjeru ide, kazao je uvodno autor Buletić. 

Razgranata mreža suradnika 

- Promatrajući svijet oko sebe uočio sam da je strah itekako prisutan, da je to jedna univerzalna emocija i na tu sam se temu odnosno izazov zakačio. (…) Radi se o temi koja je jako opipljiva, ali opet teško savladiva. Ova izložba od samog početka nije imala pretenziju davati odgovore jer njih ima onoliko koliko si ih čovjek sam može dati. Odgovore sam potražio u znanstvenim temeljima, dakle prirodnim i društvenim znanostima, s naglaskom na psihologiju. No, sve to nije bilo dovoljno. Fokusirao sam se i na kulturne aspekte straha koji su značajni za antropologiju i etnologiju, dakle disciplinu kojom se mi bavimo, kazao je kustos Buletić dodavši da je znanstvenom pristupu izložbi pridodao onaj umjetnički.

Stoga je u stvaranju izložbe sudjelovala razgranata mreža suradnika. Za zvučnu instalaciju izložbe bili su zaduženi Alen i Nenad Sinkauz, a isti su glazbenici posjetiteljima otvorenja ponudili dionicu eksperimentalne glazbe na temu straha. Autorski video rad izradio je multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti, dok se za uvodnu foto-instalaciju pobrinuo Dejan Štifanić. U izložbi su korišteni i radovi drugih autora: crteži Nadana Rojnića, rad Josipa Pina Ivančića, kratki igrani film Nine Violić, fotografije Romea Ibriševića. Posebno se ističe reportažna serija fotografija Sergeya Ponomareva, za koje je autor nagrađen Pulitzerovom nagradom. Postav izložbe osmislio je Emil Jurcan, a grafičko oblikovanje potpisuje Tihana Nalić. Dragan Dimovski, muzejski preparator pobrinuo se za tehničku realizaciju izložbe. 

Bez straha nema života

Međuinstitucionalna suradnja također je prisutna pa je doprinos izložbi dao i Diego Han, povjesničar s Instituta za povijesna istraživanja u Rovinju. Veliki dio izloženih predmeta dolazi iz različitih hrvatskih muzeja: Muzeja grada Pazina, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Etnografskog muzeja Zagreb, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Muzeja grada Rovinja, a dio izložene građe je i iz privatnih kolekcija.

- Emocija u antropologiji – pomodni trend ili interdisciplinarna platforma? Pitanje emocija je u tradicionalnoj antropologiji bilo zapostavljeno nauštrb istraživanja apstraktnih sustava poput srodstva i jezika jer emocije su nešto što je teško mjerljivo i gdje se naizgled gubi na znanstvenosti. Emocije je teško znanstveno uklopiti i disciplinirati. Mario svojim radom prati suvremene tokove svjetske antropologije. (…) Izložba prikazuje strah kroz zvuk, sliku u pokretu, fotografiju, predmete poput zubarske stolice i oružja. Dakle, bojimo se rata, boli, zmija, ekoloških katastrofa, visina, dubina, od nužnosti bijega, ali i onih koji bježe k nama. Smatra se da bez straha nema života, krećući od urođenih refleksa, primjerice straha od praznog prostora, međutim, ima i teorija koje smatraju da je svaki strah ustvari u konačnici strah od smrti, kazala je kustosica EMI-a Ivona Orlić.

Na osebujnoj izložbi i inspirativnoj temi autorima se zahvalila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant. Izložba će biti otvorena do 31. svibnja. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Istarska županija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater