REVOLUCIJA

U Medulinu postavljen PRVI PRIVATNI METEOROLOŠKI RADAR U HRVATSKOJ

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Prvi hrvatski privatni meteorološki radar postavljen je u sportskoj zračnoj luci Medulin (IDOKEP@IDOKEP.HU)

Prvi hrvatski privatni meteorološki radar postavljen je u sportskoj zračnoj luci Medulin (IDOKEP@IDOKEP.HU)


Desetljećima se već čeka postavljanje državnog meteoradara na tri lokacije hrvatskog Jadrana, toliko potrebnog ribarima, izletnicima, turistima, pomorcima i inim drugima zbog dnevnog praćenja vremena, međutim, umjesto višekratno najavljivanog državnog bez većeg problema na naše je područje instaliran privatan meteorološki radar

Istra je u subotu dobila prvi meteorološki radar na svome području, a Hrvatska prvi privatni meteorološki radar, koji sada sa sportske zračne luke u Medulinu (Aeroklub Medulin) po prvi put pokriva široko područje sjevernog Jadrana, pa još i šire.

Veliki je to događaj za hrvatsku, a posebice istarsku meteorologiju s obzirom da je područje našeg najvećeg poluotoka dosad zahvaćao samo meteorološki radar Agencije Republike Slovenije za okoliš (ARSO) i tek rubno radar hrvatskog DHMZ-a. Desetljećima se već čeka postavljanje državnog meteoradara na tri lokacije hrvatskog Jadrana (Dalmacija je radarski potpuno nepokrivena), toliko potrebnog ribarima, izletnicima, turistima, pomorcima i inim drugima zbog dnevnog praćenja vremena, međutim, umjesto višekratno najavljivanog državnog bez većeg problema na naše je područje instaliran privatan meteorološki radar. Prikaz radara se može pratiti na www.idokep.hu/adria.

Dosad postavili 24 radara u srednjoj Europi

- Shvatili smo da nema pokrivenosti meteorološkim radarom u Istri, što vrijedi i za Dalmaciju, stoga smo odlučili investirati u takav sadržaj, ne samo za naše turiste, već i za sve zainteresirane Hrvate, kaže Gergely Nagy, izvršni direktor tvrtke MeteoSense koja ujedinjuje vodeći mađarski meteorološki portale idokep.hu i MeteoPress.cz koji je vodeći medij o vremenu u Češkoj i Slovačkoj. Procjenjuju da najmanje 1.200.000 turista svake godine posjeti regiju iz tih zemalja, a s obzirom da bilježe oko 800.000 jedinstvenih posjetitelja na olujni dan vjeruju da će im se investicija isplatiti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater