Druga međunarodna utakmica

U LIVADAMA KREĆE LOV NA BIJELI TARTUF Pas koji nađe najviše tartufa u najkraćem roku je pobjednik. Ocjenjuje se i njegova strast za potragom

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Međunarodna utakmica tartufarskih pasa u traženju bijelog tartufa Tuber magnatum pico, u organizaciji firme Zigante tartufi i suorganizaciji tartufara iz Lekenika Maria Kolića, u svom drugom izdanju, održat će se u subotu u Livadama.

 Suradnja psa i tartufara

Natjecanje pasa na travnatom terenu NK Livade započinje u 10 sati, a proglašenje pobjednika u sajamskom šatoru očekuje se u 18 sati. Tri prvoplasirana dobivaju pehar i vrijedne poklon pakete, a svi ostali priznanje za sudjelovanje i prigodni poklon. Prijavljeno je dvadesetak tartufara, među njima i prošlogodišnji pobjednik Mađar Balazs Harsagyi sa svojim psom Saelkom. Tartufari u Livade stižu već u 8 sati kako bi s Kolićem, tartufarom i dreserom pasa, odradili početni trening prije utakmice.

Međunarodnu utakmicu lova na bijeli tartuf, organizatori najavljuju kao jedinstvenu manifestaciju čiji je cilj upoznati posjetitelje sajma s psima i tartufarima te pokazati kako oni surađuju u lovu na bijeli tartuf. Cilj svakog psa i tartufara je pronaći sve prethodno zakopane bijele tartufe. Pobjednik je onaj pas koji nađe najviše tartufa u najkraćem roku.

Prema propozicijama može se natjecati s jednim psom, bez uzice i drugih uređaja za kontrolu pasa. Ocjenjuje se nekoliko kriterija: količina izvađenih tartufa, suradnja s tartufarom - znači poslušnost i vodljivost te ustrajno traženje i pronalaženje, potom nalaženje i vađenje tartufa koje podrazumijeva preciznost markiranja, kopanje s time da je poželjno da pas ne ošteti tartuf, i konačno, strast u pronalaženju tartufa.

Prvi lov na bijeli tartuf

Do sada su u Hrvatskoj organizirane samo utakmice tartufarskih pasa u traženju crnog tartufa, a ovo je prvi put u traženju bijelog tartufa, ne samo u Hrvatskoj već u svijetu. Njima se uz ostalo skreće pozornost na potrebu očuvanja staništa, a dobre su za promidžbu tartufarstva i načina dresiranja pasa kao i primjerene skrbi o njima.

Druga međunarodna utakmica u lovu na bijeli tartuf održava se u sklopu šestog sajamskog vikenda Dana Zigante tartufa. Sadržajan vikend program obuhvaća sajam tartufa, licitaciju tartufa, pokazni lov na tartufe u samom središtu Motovunske šume, promociju i prodaju autohtonih istarskih proizvoda, ponudu domaćih i stranih OPG-ova kao i renomiranih brendova, kulinarski show, te razne degustacije na kojima se mogu kušati specijaliteti na bazi tartufa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom