DRUŠTVO JOSIP BROZ TITO

U Labinu obilježena godišnjica Titove smrti JOSIP HRVATIN: ŠTETA ŠTO HRVATSKA NIJE ISKORISTILA POKRET NESVRSTANIH

Mi u Hrvatskoj više ne znamo za nesvrstane, odmah smo ih odbacili a mogli smo puno profitirati kroz suradnju sa nesvrstanima, smatra predsjednik labinskog društva

| Autor: Branko BIOČIĆ
Josip Broz Tito / Polaganje vijenaca u Labinu

Josip Broz Tito / Polaganje vijenaca u Labinu


Minutom šutnje i polaganjem cvijeća na poprsje Josipa Broza Tita pored autobusnog kolodvora, članovi labinskog istoimenog društva obilježili su 4. svibnja 41. obljetnicu smrti Josipa Broza Tita.

Govoreći o Titu, njegovom liku i djelu, predsjednik labinskog društva Josip Hrvatin izvijestio je da je ove godine kada se slavi 100. obljetnica Labinske republike ovo Društvo izdalo DVD „Tito i kovari“ u trajanju od 14 minuta koje sadrži dolaske Tita na Labinštinu i posjete Labinjana njemu na Brijune i u Beograd.

Ponosni na Tita

Osvrnuo se Hrvatin i na nedavnu odluku HVIDRE Labin da više neće s predstavnicima grada sudjelovati u obilježavanju važnih događaja. Hrvatin je ponovio da ovdje nikada nije bilo komunizma nego se u bivšoj državi gradio socijalizam te da će labinsko Društvo i dalje obilježavati sve važne događaje iz naše povijesti.

- Čini mi se da Tito sve više dobiva na značaju s obzirom kakva je ekonomska situacija u Hrvatskoj. Sve više ljudi uviđa koliko je u njegovo doba njegova politika bila pravedna za narod. Mi smo nekad od dosta razvijene zemlje došli na začelje Europe. Neshvatljivo je da se izmišljaju stvari o Titu koji je dao veliki doprinos ne samo u Jugoslaviji i za Jugoslaviju nego i za cijeli svijet kroz pokret nesvrstanih. Mi u Hrvatskoj više ne znamo za nesvrstane, odmah smo ih odbacili a mogli smo puno profitirati kroz suradnju sa nesvrstanima i iskoristiti taj pokret. Tito je cijenjen svugdje u svijetu tako da smo mi i danas ponosni na našeg Tita, rekao je između ostalog Hrvatin istaknuvši da treba točno ustanoviti broj žrtava u svim režimima i događajima, jer prema podacima koje se iznose za Bleiburg ispada da je tamo bilo i više od milijun žrtava a to bi značilo da kada bi se zbrojile sve žrtve koje navode desničari Hrvatska bi imala prije Drugog svjetskog rata blizu deset milijuna stanovnika.

Popis žrtava

- Sve nevine žrtve iziskuju pijetet bez obzira na to tko je odgovoran, iz bilo kojeg sistema, ali stvarno žrtve, a ne izmišljene brojke. Ako se nije smjelo u Jugoslaviji spominjati žrtve Bleiburga, Hude jame, Jazovke i slično, zašto se nije u ovih 30 godina slobodne Hrvatske napravio popis tih nevinih žrtava. Što se tiče žrtava fažizma i nacizma u Labinštini ih je bilo 1.341 tijekom Drugog svjetskog rata, točno s imenom i prezimenom. Zašto se nije u Hrvatskoj napravio takav popis žrtava? Onih koji su završili na križnom putu, u fojbama, Jazovki , Hudoj jami, zaključio je Josip Hrvatin, predsjednik Društva Josip Broz Tito iz Labina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter