POTVRDILO MINISTARSTVO

U ISTRI SE POJAVILA BOLEST PLAVOG JEZIKA: Simptomi bolesti zapaženi na četiri istarske farme

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kako piše portal Agroklub, u Istri se pojavila bolest plavog jezika. Potvrdila je to jučer na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Prije desetak dana na četiri farme u Istri su zapaženi prvi simptomi i bolest se, na žalost, širi. Na sreću, zasad samo unutar Istarske županije", rekla je i dodala da bi to moglo uzrokovati probleme s izvozom žive stoke u zemlje Bliskog istoka.

"S Državnim inspektoratom i Upravom za veterinarstvom tražimo rješenja kako bi spriječili probleme izvoznicima", naglasila je i ustvrdila da su poduzete sve mjere da se širenje zaustavi. Također je dodala da bolest plavog jezika više nije na popisu bolesti opasnih za ljude.

U Upravi za veterinarstvo ističu da je bolest plavog jezika virusna ne-kontagiozna zarazna bolest ovaca, koza, goveda i divljih preživača. Ne prenosi se kontaktom između životinja već virus prenose komarčići (Culicoides). Ljudi ne obolijevaju od ove bolesti, a bolest se suzbija zbog negativnog utjecaja na stočarstvo.

Prema njihovim uputama, potrebno je pratiti životinje i po pojavi kliničkih znakova bolesti i uginuća odmah obavijestiti nadležnog veterinara.

"Ukoliko ste u mogućnosti, treba zatvarati životinje u vrijeme aktivnosti vektora - komarčića, kao i tretirati objekte u kojima se drže životinje registriranim insekticidnim sredstvima, a životinje repelentnim sredstvima, prema uputi proizvođača. Onemogućiti razmnožavanje komarčića uništavanjem mjesta pogodnih za njihovo razmnožavanje", stoji u uputama Uprave, prenosi portal Agroklub.

Klinički znakovi kod ovaca su povišena temperatura, dišne smetnje, ubrzano disanje, oteklina vrata i glave, unutrašnjost usne šupljine: točkasta krvarenja, površinska, a zatim i dublja oštećenja te krv u slini, crvenilo i krvarenja po koži, pojačano slinjenje, iscjedak iz nosa i očiju, rijetko se može vidjeti tzv. plavi jezik – oteklina jezika koji poplavi i ne može stati u usnu šupljinu, upala papaka – papci su bolni i topli, ovce šepaju i pretežno leže, duljim tijekom bolesti životinje su potištene, slabe i mršave, a runo pada u pramenovima.

Kod goveda u pravilu nastaje skrivena infekcija bez vidljivih kliničkih znakova. Ako se pojave, onda su to potištenost, povišena temperatura, upala oka, iscjedak iz nosa, crvenilo kože, posebno na vimenu, upala papaka i često se javi izraziti pad mliječnosti, bez drugih vidljivih simptoma, piše Agroklub.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini