TALIJANSKI KAPITAL

U iduće dvije godine planirano 50-ak novih radnih mjesta: TVRTKE VEGA I ARROW novi su poduzetnički aduti iz novigradske poslovne ZONE VIDAL

Tvrtka Vega A.T.S. gradi halu punom parom

Tvrtka Vega A.T.S. gradi halu punom parom


Dvjema tvrtkama odobreno je ukupno 24,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Dvije tvrtke iz Novigrada, Vega A.T.S. s odobrenih 12,6, te Arrow s 12,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, putem projekta "Kompetentnost i razvoj MSP-a" ostvarile su pojedinačno najveće bespovratne potpore za razvoj poslovne infrastrukture u Istarskoj županiji. Riječ je o dvije nove tvornice koje će biti izgrađene u nastavku obuhvata novigradske poduzetničke zone Vidal. Pokretanjem rada u tim tvorničkim halama u iduće dvije godine planira se otvoriti oko 50-ak novih radnih mjesta.

Skije i pancerice idu u svijet

Poduzeće Vega A.T.S. osnovao je talijanski poduzetnik Alfredo Voltolina koji je prijavio projekt pod nazivom "Ulaganje u izgradnju i opremanje proizvodne hale radi uspostave proizvodnje metalnih dijelova za sportsku opremu" s ciljem proizvodnje vrhunskih metalnih dijelova za sportsku opremu, prvenstveno skije i pancerice, čime bi u novigradskoj hali postali sastavni dio ekskluzivnog proizvodnog programa iz Italije. Tvrtka je već započela s ulaganjima u izgradnju i opremanje proizvodne hale, a završetak građevinskih radova planiran je do kraja godine. Bude li sve po planu, sljedeće godine bit će otvoreno 21 radno mjesto te će početi proizvodnja.

Samo ulaganje u objekt sastoji od izgradnje proizvodne hale, zatim opremanja specijaliziranim sofisticiranim strojevima na kojima će se radnici specijalizirati za proizvodnju aluminijskih komponenti za pancerice (kopči, držača, potpornika i spojki). Sveukupna vrijednost Vegina projekta procijenjena je na 41,5 milijuna kuna.

Tvrtka Arrow nešto je novijeg datuma osnutka, a njen je osnivač Ezio Zerbato iz Italije, ujedno član uprave tvrtke koja se bavi trgovinom, proizvodnjom i uslugama. Projekt je prijavljen pod nazivom "Izgradnja i opremanje proizvodne zgrade radi pokretanja proizvodne djelatnosti" s namjerom da se pokrene nova proizvodna djelatnost u Novigradu. Sama se investicija sastoji od izgradnje proizvodne zgrade i nabave strojeva te CAM/CAD 3D softvera. Nakon pokretanja proizvodnje, u planu im je specijalizirati se za proizvodnju mehaničkih komponenti, dijelova za strojeve i uređaje, poput vijaka, matica i ostalih dijelova, uglavnom od metala. Za pokretanje proizvodne djelatnosti planira se zaposliti deset djelatnika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 37,1 milijuna kuna.

Za prihvaćanje ovih projekata i dobivanje bespovratnih sredstava velike zasluge pripadaju i društvu Moneo savjetovanje d.o.o., čiji je tim stručnjaka pripremao dokumentaciju za natječaj.

- Tvrtka Vega je fascinantna, jer je vodeći svjetski proizvođač metalnih kopči za pancerice i skije, i to uglavnom za najveće proizvođače skijaške opreme, od Japana do Amerike. Trenutno u Italiji rade u tri tvorničke hale, ali zbog stalnog rasta narudžbi kasne s isporukama, pa im je novigradska hala prijeko potrebna i žure s izgradnjom. Budući da je riječ o stranom investitoru, naša tvrtka je ustvari njegov predstavnik u Hrvatskoj. Za investitora obavljamo sve poslove, od pripreme projektne dokumentacije, do izgradnje hale. Dakle, upravljamo provedbom projekta sve do samog otvorenja, rekao nam je Kristian Korunić, direktor Monea.

Arrow kasni zbog izmjene projekta

- Istovremeno smo projekt prijavili na još dva natječaja, za ISSO standarde (kvaliteta i zaštita okoliša), te za dodatno opremanje hale strojevima za farbanje i strojevima za obradu metala (lakirnica), što će rezultirati otvaranjem dodatnih radnih mjesta, a ne isključuje mogućnost preusmjeravanja lakirskih radova i na druge metalne proizvode. Naime, u Istri nema programa za kvalitetno farbanje malih proizvoda, u konkretnom slučaju metalnih kopči, pa bi se odobravanjem novih sredstava u iznosu od 4,4 milijuna kuna u lakirnicu zaokružio finalni proces proizvodnje, pojasnio je Korunić.

Što se tiče tvrtke Arrow, Korunić je rekao da investitor malo kasni s izgradnjom, jer su u fazi izmjene projekta.

- U pripremi je nova projektna dokumentacija, pa slijedi izbor izvođača radova i gradnja. Zbog toga je završetak radova planiran do kraja 2019. godine, a bavit će se strojnom obradom malih dijelova za veće strojeve, izvijestio nas je Korunić, te naglasio da je zadovoljan suradnjom s privatnim i javnim sektorom u Istri. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter