POPUŠTANJE MJERA

U cijeloj Hrvatskoj uskoro će sva djeca u školu uživo, ALI U ISTRI NE?

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Srednja škola Mate Blažine Labin

Srednja škola Mate Blažine Labin


Epidemiološka situacija među učenicima u ovom je trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo krenuti s povratkom učenika u školske klupe. Zaključak je to sastanka ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima, no to ne znači da će Ministarstvo objaviti obvezujuću odluku da se djeca vrate u škole.
Konačna odluka i dalje će, kao i do sada, biti prepuštena županijama, što znači da će se po pitanju nastave odluke donositi na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja, kažu u Ministarstvu.
Kako mediji danas javljaju, više župana zalaže se da se krene s nastavom uživo u osnovnim i srednjim školama, čemu su skloniji i ravnatelji škola. O tome će, kažu, odlučivati tokom ovog tjedna nakon što održe sastanke s epidemiolozima, lokalnim stožerima i ravnateljima škola. Pa ipak, dvije županije i dalje su oprezne u pogledu povratka učenika u škole, a dijelom je na to, čini se, utjecala i nedavna tragična smrt dječaka zbog komplikacija uzrokovanih covidom. Tako su u Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji skloniji zadržavanju sadašnjih mjera.
- Mi smo odlučili pričekati, naročito zbog činjenice da smo u Europi okruženi veoma zabrinjavajućim epidemiološkim situacijama. Do 31. siječnja ostajemo pri odluci da na nastavu odlaze prva četiri razreda osnovne škole. Nakon 31. oprezno, rekao je istarski župan Fabrizio Radin, u čijoj županiji svi učenici, osim onih od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, i dalje pohađaju virtualnu nastavu. U ostalim županijama i maturanti srednjih škola idu uživo.
Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac također nam je potvrdio ovo stajalište, napomenuvši da je u prvom polugodištu oko 50 posto škola u Istri neprestano bilo online zbog povremenih slučajeva pojave zaraze.
- Nije ni to neko sretno rješenje, a sjetimo se kako je to bilo na jesen. Pojavi se zaraza u nekom razredu ili školi, prođu dva tjedna, učenici i učitelji se vrate na nastavu, i onda za dan-dva opet svi idu na online nastavu, kaže Kozlevac, dodavši da će konačna odluka biti donesena ovih dana nakon sastanka sa županom, osnivačima škola i ravnateljima.
Neslužbeno doznajemo da bi se za sada barem maturanti mogli vratiti u svoje školske klupe, jer će tako puno bolje i lakše svladati gradivo i nadoknaditi propušteno, kako bi bili spremni za maturu koja ih uskoro čeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter