ZA ČISTO PODZEMLJE

U akciji čišćenja iz jame kod Male Učke izvučeno 20 kubika otpada: ŠTO BACIMO U NAŠE PONORE, PRIJE ILI KASNIJE ĆEMO POPITI U ČAŠI VODE!

Temeljna poruka inicijative Čisto podzemlje je da se zaustavi zagađenje špilja i jama jer su one prirodna veza između površinskih i podzemnih voda

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Čišćenje jame kod Male Učke

Čišćenje jame kod Male Učke


U sklopu inicijative Čisto podzemlje, početkom srpnja provedena je akcija čišćenja jame kod Male Učke u obuhvatu Parka prirode Učka. Akciju je organizirao speleološki odsjek Planinarskog društva Sveučilišta "Velebit" iz Zagreba, uz potporu speleologa iz Speleološke udruge Estavela iz Kastva te logističku potporu Javne ustanove Park prirode Učka, a sudjelovala su 23 volontera.

Izvučeno 20 kubika otpada

Tijekom dvodnevne akcije iz podzemlja je izvučeno najmanje 20 kubika raznog otpada - glomaznog i komunalnog. Većina otpada bila je starijeg datuma, a među otpadom našle su se gume, hladnjaci i ostala bijela tehnika, građevinski otpad, razne cijevi, kuhinjski pribor...

Čisto podzemlje je volonterska speleološka inicijativa. Pokrenuo ju je Zagrebački speleološki savez koji se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje. Od 2015. godine organizirano je i financirano više od 40 akcija čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno 260 kubika otpada.

Iz podzemlja izvučeno 20 kubika otpada

Iz podzemlja izvučeno 20 kubika otpada

Glavni uzroci zagađivanja podzemlja su nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način, ali i nerazvijen i neučinkovit sustav gospodarenja otpadom. Iz tog razloga, uz čišćenje speleoloških objekata, u sklopu inicijative, održavaju se i predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša.

Jedinstveno hrvatsko podzemlje

Otpad u podzemlju direktno ugrožava našu jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode. Hrvatsko je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi.

Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka voda ispire se preko otpada i prolazi do vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka. Zato je temeljna poruka inicijative Čisto podzemlje da se zaustavi zagađenje naših špilja i jama jer su one prirodna veza između površinskih i podzemnih voda. Što bacimo u naše ponore, prije ili kasnije ćemo popiti u čaši vode na vlastitom stolu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini