Upustila sam se u velike pripreme i stvarno imam puno noviteta, međutim zbivanja u Ukrajini sigurno će se odraziti na turizam, na putovanja, na sve segmente u turističkom sektoru, a posebice na one poput mene koji ovise o avio gostima. Najviše radim s Amerikancima, Kanađanima, gostima iz Australije, kazala je Zdenka Majcan, vlasnica male boutique agencije "Istriana travel" iz Vrha
REPLIKA GUTENBERGOVE PREŠE U ROČU (Snimila Gordana Čalić Šverko)
U Vrhu, malom mjestu u samom srcu sjeverne Istre s čijeg se 35 metara visokog zvonika vidi stotinjak sela i zaseoka, obronci Ćićarije, jezero Butoniga, Motovunska šuma i Učka, ponekad za lijepa vremena i more, a u zimskim danima talijanske Alpe prekrivene snijegom, započela je višesatna interpretacijska šetnja po Buzeštini, besplatno razgledavanje Vrha, Buzeta i Roča. U sklopu Međunarodnog dana turističkih vodiča, organizirala ju je Turistička zajednica Buzet u suradnji s domaćim licenciranim turističkim vodičima: Zdenkom Majcan, Deanom Prodanom i Harijem Vidovićem.
Zdenka Majcan, vlasnica male boutique agencije "Istriana travel" iz Vrha, dočekala je kod vrhuvskog zvonika one najupornije koji su hladan i vjetrovit vikend rezervirali za upoznavanje sjeverne Istre.
- Prvi je to put da je organiziran razgled Vrha s licenciranim vodičem što do sada nije bio slučaj, u pravilu su se obilazili Buzet, Roč i Hum, kaže Zdenka. Uz aperitiv dobrodošlice, bisku i teranino, prezentaciju slikanja vinom, ispričala je priču o pjenušcu kojeg proizvode braća Adriano i Mauro Grbac, provela do crkve sv. Antuna, a potom i župne crkve i ekskluzivno pustila goste da se popnu na zvonik. Obilazak je završen na terasi Konobe Vrh gdje su vinari iz Medveja, Adriano Černeka i vinarija Sirotić, predstavili svoja domaća vina, a vrhuvska oštarija domaću nadevu, pršut i sir.
Prezentiran je i turistički projekt N.I.C.E. (North Istria Countryside Experience) u kojeg su se umrežili mali poduzetnici i OPG-ovi Vrhuvštine: majstori proizvodnje pjenušca braća Grbac, obiteljska tvrtka Karlić tartufi, mala obiteljska destilerija OPG Jermaniš, obiteljska vinarija OPG Sirotić Dario, Konoba Vrh te mala boutique agencija "Istriana travel".
Surađuju već duže vrijeme, a lani su skupili hrabrost da se u doba korone kada imaju manje posla, udruže u novom projektu, inovativnom u istarskom okruženju, koji otkriva tajnu vrhuvskog pjenušca, nudi doživljaj lova na tartufe, degustaciju domaćih rakija na bazi komovice, donosi priču o lozi terana staroj više od 150 godina i omogućava degustaciju domaćih tjestenina, a prije svega otkriva način života. Lani su odrađene četiri takve ekskluzivne višesatne ture i povratne informacije bile su odlične.
Zbog popuštanja epidemioloških mjera Zdenka je, kaže, puno očekivala od predstojeće turističke sezone i kao vlasnica male turističke agencije s turističkim doživljajima koje kreira i kao turistička vodičkinja.
- Upustila sam se u velike pripreme i stvarno imam puno noviteta, međutim zbivanja u Ukrajini sigurno će se odraziti na turizam, na putovanja, na sve segmente u turističkom sektoru, a posebice na one poput mene koji ovise o avio gostima. Konačno, najviše radim s Amerikancima, Kanađanima, gostima iz Australije, rekla je Zdenka, koja zadnjih godina razvija i podbrend s ciljem upoznavanja individualnih gostiju s posebnom ponudom doživljaja u Istri.
U Buzetu, rodnom gradu hrvatskog protestantskog pisca i prevoditelja, glagoljaša Stipana (Stjepana) Konzula Istranina, koji je lani obilježio 500. obljetnicu njegova rođenja, goste je dočekao turistički vodič Dean Prodan i pokazao im najužu starogradsku ulicu u svom najužem dijelu široku tek 64 centimetra, Ulicu Romana Floridana, koju nazivaju još i Uska ulica, ili "Ku pasan, pasan". Obišli su i Zavičajni muzej u drevnoj palači Bigatto. U starogradskoj jezgri je i Pjaca škrilja, s južne strane župne crkve, nazvana po škrilama, isklesanim na živom kamenu. U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije glasovite su orgulje Gaetana Callida iz 1787. godine. Na najvišoj koti gradskih zidina, na 152 metra nadmorske visine, buzetska je crkva sv. Jurja, zaštićeni spomenik kulture upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske.
- Svi smo u nekakvim iščekivanjima zbog avio gostiju jer upravo oni podebljavaju turističke brojke, potvrdio je i Dean Prodan, vlasnik obrta za usluge u turizmu "Gozdan", nazvanog po starom obiteljskom prezimenu.
Zdenka i Dean već godinama surađuju s Harijem Vidovićem. U glagoljaškom Roču prije nekoliko godina pokrenuli su inovativan kulturno-turistički projekt ročke freskoslikarske radionice. Turistički vodič goste dočekuje u kostimu srednjovjekovnog slikara i oživljava priču o freskama i zidnom slikarstvu u Istri, drugi ih kostimiran u žakna Jurja vodi kroz Roč, Aleju glagoljaša i Hum.
Likovni umjetnik Hari Vidović, vlasnik Ateljea Freska i obrta za kulturno turističke usluge "My Perfect Day" iz Roča, uvjeren je da su upravo lokalni turistički vodiči značajni promotori lokalnog turizma koji se može pohvaliti svojim turističkim adutima. Glagoljska tiskara "Juri Žakan" u Roču, replika Gutenbergove tiskarske preše, jedino je mjesto na svijetu gdje je moguće tiskati knjige glagoljskim slovima na način kako se to radilo prije više od 500 godina, u vrijeme inkunabula. Crkvica sv. Roka u Roču sadrži dva sloja fresaka, stariji, Mučeništvo sv. Petra iz 14. stoljeća i noviji, Maiestas Domini i apostoli iz 15. stoljeća. U ročkoj crkvi sv. Antuna na posvetnom križu urezan je glagoljski abecedarij nastao oko 1200. godine.
Kulturni turizam sam po sebi usko je specijalizirano tržište i oni koji se njime bave posebno su teško preživjeli korona razdoblje.
- Zadnje dvije godine onaj tko se fokusirao isključivo na kulturni turizam gotovo je ostao bez organiziranih grupa. Ljeti je bilo nešto individualnih gostiju, ali klasični turistički vodič uglavnom funkcionira s organiziranim turističkim grupama, a one nisu dolazile, tako da su bilježili ogroman pad i država im je pomagala s određenim sredstvima, subvencijama. Nadali smo se da će ova godina biti puno bolja, ali nestabilno ratno stanje sada to dovodi u pitanje, kaže Vidović.
Na području Grada Buzeta predlani je zabilježeno 31.455 noćenja, a prošle godine 54.218 noćenja, kaže Andrea Laković iz buzetskog TZ koji je intenzivnije krenuo s promocijom eno i gastro potencijala.
- Od ovogodišnje sezone sve donedavno očekivali smo puno bolje rezultate nego lani, prvenstveno zbog možda bolje epidemiološke situacije i veće procijepljenosti, no zbog najnovije situacije u Ukrajini sve je postalo jako neizvjesno i teško je reći što se može očekivati, rekla je Laković.