NEMA STRAHA

TURISTIČKA SEZONA / U ISTRI CIJENE NE IDU DOLJE, pogotovo ne cijene kuća za odmor. Apartmani bi mogli pasti

| Autor: Milan PAVALOVIĆ

Ono što se još donedavno činilo kao prava znanstvena fantastika, ipak se događa. Krenula je nova turistička sezona! Zasad doduše stidljivo i daleko od nekakvih ozbiljnijih brojki, ali u Istri se već desetak dana ponovno zbrajaju ostvarena turistička noćenja. Uglavnom se pritom radi o gostima kampova koji su nakon popuštanja mjera prvi otvorili svoja vrata turistima. No, nakon dobrih vijesti s Jadrana u stranim medijima i na adrese privatnih iznajmljivača zadnjih dana stiže sve više upita, pa i novih rezervacija.

Mnogi Nijemci bi i ovog ljeta na more. Njemačka je ovih dana ublažila mjere, te omogućila svojim državljanima da putuju izvan granica bez obavezne dvotjedne karantene prilikom povratka, čime je uklonjena i zadnja velika prepreka koja je stajala između njemačkih turista i njihovih godišnjih odmora. Nakon dobrih vijesti mnogi su krenuli surfati po stranicama turističkih agencija da bi istražili što se od smještaja nudi ovoga ljeta.

A jedno od odredišta koja su se našla u mnogim tražilicama svakako je i Istra koja zbog blizine, odnosno lake dostupnosti vlastitim automobilima, kao i činjenice da je Hrvatska ovog ljeta proglašena jednom od najsigurnijih destinacija, na njemačkom tržištu jako dobro kotira. Kada je o privatnom smještaju riječ, posebno se to odnosi na kuće za odmor koje su, uz kampove i nautički turizam, bile apostrofirane kao segment turističke ponude koji bi prvi mogao privući strane goste. Za razliku od apartmana kod tog segmenta privatne turističke ponude podrazumijeva se da je osigurana socijalna distanca i od drugih gostiju, i od domaćina. To turistima daje mogućnost izbora da čitav godišnji odmor provedu u unajmljenoj vili i na bazenu, izolirani od ostatka svijeta, što mnogima ni prije čitave ove situacije s epidemijom i koronavirusom nije bila pretjerano mrska opcija. Premda su neki očekivali i najavljivali da će zbog vala otkazivanja ranijih rezervacija i u ovom segmentu turističke ponude u Istri doći do korekcija, odnosno snižavanja cijena smještaja, to se nije dogodilo već je cijena u tom smještaju uglavnom na razini lanjske ili ponegdje tek neznatno niža, čisto da bi moglo biti oglašeno kao "akcija".

Možda to na prvi pogled može izgledati čudno, ali činjenica je da su vlasnici više od 5 tisuća kuća za odmor na Poluotoku osobe kojima ta djelatnost nije osnovna već im ostvareni prihod služi za pokrivanje te investicije ili za dopunu kućnog proračuna. S obzirom na to da se radi uglavnom o jednoj smještajnoj jedinici, vlasniku najčešće nije cilj da bude iznajmljena po bilo kojoj cijeni jer, za razliku od hotela koji će nižu cijenu noćenja tijekom boravka kompenzirati dodatnim prihodima u restoranima, barovima i wellnessima, kod privatnog smještaja takvog dodatnog prihoda u pravilu nema.

Uz fiksne troškove održavanja takvih kuća domaćinima sa svakom grupom gostiju stižu i povećani troškovi raznih komunalnih usluga - od potrošnje vode za tuširanje i klima uređaja koji u pravilu danonoćno rade u svim prostorijama, do bržeg punjenja, odnosno češćeg pražnjenja septičkih jama. Kada se sve to zbroji očito je da je to vrlo ozbiljna stavka. Pribroje li se tome troškovi čišćenja, sredstava za održavanje bazena i čitav niz popratnih troškova jasnije je zbog čega većina domaćina nema nikakvu računicu iznajmljivati takvu kuću ispod cijene, samo da bi se "vrtio novac".

Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević kaže da za sada nema nikakvih informacija o snižavanju cijena smještaja u Istri, ali da misli da bi do njega eventualno moglo doći kod apartmana koji su "serijski" građeni pa bi prevelika ponuda mogla tako reagirati na smanjenu potražnju.

- Većina vlasnika kuća za odmor nema interesa za iznajmljivanje po nižim cijenama, a isti je slučaj i s mnogim hotelijerima koji su imali značajna ulaganja zadnjih godina i, ako ovog ljeta ne bude bookinga, pretpostavljam da radije neće otvarati svoje objekte, nego da spuštaju cijene, kaže Ivošević.

Jedan vlasnik kuće za odmor kaže nam da je sve termine za ovo ljeto imao popunjene još prije siječnja. Radi se o kući s bazenom za šest osoba koje su rezervirale obitelji i grupe prijatelja, pri čemu nikome od njih, kaže, nije bila sporna cijena smještaja.

- Radi se o gostima od kojih neki dolaze godinama i koji su, ovisno o dijelu sezone, spremni za dan boravka platiti između 300 i 500 eura. Oni si to mogu priuštiti i nitko od njih nije potpuno otkazao rezervaciju već je dio gostiju zamolio da se rezervacija prebaci za naredno ljeto. S obzirom na to da smo se već bili pomirili da od ovog ljeta neće biti ništa, samim time što će jedan dio rezervacija ipak biti realiziran, sezona će za mene biti iznad očekivanja. Tim bolje, ako se popune i ispražnjeni termini, ali i ako ne, nikom ništa. Spuštanja cijene sigurno neće biti jer od nje ne bih dobio ništa osim moguće reputacijske štete, kaže naš sugovornik.

Sličnog je mišljenja većina vlasnika kuća za odmor koji su svojim ulaganjem u objekte ujedno i definirali kakve goste u njima žele. A da takvima ni u ovim vremenima cijena, ako žele doći na more, neće biti nikakva prepreka, očito misle i u baljanskom Mon Perinu koji u ovoj sezoni predstavljaju svoje luksuzno uređene Ville Noble. Naime, noćenje za do šest ljudi u tim vilama početkom kolovoza stoji između 900 i tisuću eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini