GOTOV DO SEZONE 2024. GODINE

TUNEL UČKA: Probijeno tisuću metara druge cijevi

| Autor: Glas Istre
Screenshot HRT

Screenshot HRT


Već je prokopano gotovo tisuću metara druge cijevi tunela Učka, doznaje HRT. U ovom trenutku probijeno je 600 metara s istarske i gotovo 400 metara cijevi s kvarnerske strane.

- Druga cijev duga 5634 metra trebala bi biti puštena u promet uoči početka glavne turističke sezone 2024. Koncesionar Istarskog ipsilona Bina Istra cijeli ovaj zahtjevan posao financira zajmovima komercijalnih banaka koji se moraju vratiti do kraja koncesijskog razdoblja 2040. godine, izvijestila je reporterka Danijela Minić u središnjem Dnevniku HRT-a.

Tunel Učka je trenutačno najveća investicija u našu cestovnu infrastrukturu koja se ne financira ni iz proračuna ni europskim sredstvima.

Radovi na drugoj cijevi tunela Učka prilično su odmaknuli. Kad sve bude gotovo konačno će Istra i Kvarner biti spojeni s autocestom u punom profilu i primjerice iz Zagreba do Istre stizat će se za malo više od dva sata.

Kada je prvi tunel odnosno sada prva cijev tunela Učka bila izgrađena na autocesti A-8 davne 1981. Istra je postala bolje prometno povezana s ostatkom Hrvatske.

Nakon 26 godina od izgradnje kroz tunel je prošlo 40-milijuntno vozilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater