Franjo Miličević Makaja optužuje općinu

TRINAESTOGODIŠNJI PROBLEM S PRISTUPNIM PUTOM: FEKALIJE CURE PO CESTI I SLIJEVAJU SE U DVORIŠTA, sigurnost i zdravlje turista i mještana Ližnjana i dalje su ugroženi!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Patricija SOFTIĆ)

Kada su u pitanju moji gosti, ližnjanski turizam je sam sebi opalio već dosta pljuski u zadnjih 13 godina. Puno je propusta i nelogičnosti učinjeno u našem malo mjestu i zaista je apsurdno da ću se ja kao Hrvat očito za pomoć morati obratiti i institucijama EU. Ovo bih doživio i kao osobnu sramotu, a ne samo kao sramotu mog naroda i države, ali biti ću prinuđen na to, kaže Franjo Miličević Makaja

Pansion "Cherry Blossom" iz Ližnjana, točnije njegov vlasnik Franjo Miličević, javnosti poznatiji kao kontroverzni seks guru pod duhovnim imenom Aba Aziz Makaja, u jeku aktualne situacije s koronavirusom nastavlja voditi bitku s Općinom Ližnjan oko jedne pristupne ceste. Teško je povjerovati da čak 13 godina nakon što je platio komunalni doprinos za prvu zgradu i četiri godine nakon uplate za drugu zgradu, Franjo Miličević Makaja još uvijek nije dočekao asfaltiranje 60-ak metara pristupne ceste koja se s glavne prometnice spušta prema njegovim i susjednim kućama.

Angažiran odvjetnik

Za oba je turistička objekta, gotovo cijelu godinu puna raznih grupa turista, do sada u općinsku kasu uplatio oko sto tisuća eura samo za komunalije.

- Nismo odustali od traženja načina da bilo tko u državi reagira na ovu situaciju, jer nas općina Ližnjan uporno ignorira i neprestano traže nekakva opravdanja za neasfaltiranje ovog dijela ceste. I sad u ovom trenutku ne možemo vjerovati da se par stotina metara od nas asfaltiraju čak dvije pristupne ceste, i naprosto ne znam što više misliti o takvom postupanju općinskih vlasti. Ne znam što žele poručiti time i nama i našim susjedima u ulici, ali osjećaj nije nimalo ugodan. Ovo je zaista frustrirajuće, kaže Miličević.

Problem s prilaznim putom u Ližnjanu

U njihov se dio ulice s Ceste za Marleru slijevaju blatne bujice, a ponekad i smrdljive vode iz septičkih jama s višeg dijela naselja, o čemu su nebrojeno puta obavijestili općinu, no bez ikakvog rezultata. Stoga je Miličević lani odlučio angažirati odvjetnika, a s cijelom je nesretnom situacijom zbog neasfaltiranog pristupnog puta u zadnjih par mjeseci upoznao i brojne nadležne institucije i osobe u Hrvatskoj, od pučke pravobraniteljice, preko Ministarstva turizma, do predsjedničkog ureda. Svi su oni zatražili očitovanje Općine Ližnjan i načelnika Marka Ravnića, koji je odgovorio da je općina imala u planu izraditi projektnu dokumentaciju za pristupnu cestu s upojnim bunarom koji bi riješio sve njihove probleme.

Međutim, tvrdi Ravnić u tom očitovanju, odustali su od tog projekta zbog čestih usmenih i pismenih primjedbi vlasnika nekretnina čijim bi dijelovima planirana prometnica prolazila. Naime, prema prostornom planu na ovom je dijelu planirana prometnica širine sedam, odnosno devet metara, zbog čega bi se morali rušiti zidovi već formiranih okućnica, tvrdi Ravnić, na što vlasnici nikako nisu htjeli pristati. Ali će sporna prometnica, tvrdi načelnik, ove godine ipak biti asfaltirana, a ne samo nasuta šljunkom kao što se to radilo do sada. Po pitanju eventualnog curenja fekalija tim dijelom naselja, Ravnić i dalje tvrdi da to nije istina, kao i da sporna cesta nije jedini mogući pristupni put do ovog dijela naselja, zaboravljajući pritom da su s druge pristupne ceste, one koja vodi prema uvali Kuje, također samo šljunčane staze do većeg dijela kuća.

Cure fekalije

- Očitovanje načelnika Općine Ližnjan Marka Ravnića, a po zahtjevu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, prepuno je neistina, nelogičnosti i netočnosti. Na 60 spornih metara neasfaltirane ceste nizbrdo prema pansionu "Cherry Blossom" nema nikakvih privatnih vlasnika nekretnina. Mi stanari i vlasnici zemljišta uz tu cestu svi želimo asfalt i svejedno nam je da li će biti širine 7 ili 9 metara. Upojni bunar se bez ikakvih problema može izgraditi na općinskoj čestici zemlje, tik do mojeg parkinga i to u roku od sedam dana! A ja ga čekam već 13 godina i zajedno s gostima pri većim kišama izbacujemo vodu iz dvorišta, a ponekad i iz apartmana. Ako ćemo pravo, susjedi su, zajedno sa mnom, izričito odbijali proširenje na 9 metara jedne druge prometnice dužine svega 175 metara, na relaciji od mog pansiona do županijske ceste Put za Puntice. Stanari ne žele ovdje cestu širu od 5,5 metara što je propisani minimum za vatrogasno vozilo, a razlog je naprosto postojeća izgrađenost na tom dijelu koja ne dozvoljava drugačiju prometnicu. Nerazumno je i nehumano da nam općina oduzima toliko uređenih kvadratnih metara vrtova i okućnica za jednu malu ulicu koja ne povezuje nikakve bitne ili prometno frekventne dijelove naselja, već služi gotovo isključivo stanarima. I sam načelnik općine istu ulicu u svom dopisu definira tek kao "pristupni put". S tim novcem koje bi općina rado ulupala u tih dodatnih 500, potpuno suvišnih, kvadrata asfalta, umjesto naših zelenih površina, moglo se asfaltirati gore spomenutu cestu, poručuje Miličević.

Problem s prilaznim putom u Ližnjanu

Što se pak smrdljivih voda tiče, zbog kojih su stanovnici tog dijela Ližnjana pomislili da nekome curi septička, a što načelnik smatra netočnim, svjedoci su dva policajca koja su to osobno doživjela i o tome sastavila zapisnik, jer su bili pozvani da dođu kada se ta smrdljiva voda slijevala niz dvorišta kuća, tvrdi Miličević.

- Ovo nije mala stvar, jer smo fekalne vode i ja i susjedi zapazili i na glavnoj ližnjanskoj prometnici Put za Puntice. Iz istog razloga smatram da je predmetna problematika ipak i u nadležnosti Istarske županije, a ne samo u nadležnosti jedinice lokalne samouprave. Nemoguće je noću pri jakoj kiši pratiti tokove fekalnih izlijeva kako bi se saznalo tko prazni septičke jame na taj način, ali to bi svakako trebalo istražiti jer taj netko time direktno ugrožava zdravlje svima nama. Treba uzeti u obzir da mnogi stanari u sklopu svojih okućnica imaju i vrtove. U svakom slučaju, barem kada su u pitanju moji gosti, ližnjanski turizam je sam sebi opalio već dosta pljuski u zadnjih 13 godina. Puno je propusta i nelogičnosti učinjeno u našem malo mjestu i zaista je apsurdno da ću se ja kao Hrvat očito za pomoć morati obratiti i institucijama EU. Ovo bih doživio i kao osobnu sramotu, a ne samo kao sramotu mog naroda i države, ali biti ću prinuđen i na to, poručuje Miličević.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater