FLAG PINNA NOBILIS

TRAŽI SE RJEŠAVANJE RIBARSKIH PROBLEMA U SAVUDRIJI Ribari traže uređenje lukobrana i otklanjanje ili ublažavanje problema koje imaju s delfinima

Postojeći lukobran u luci Savudrija ne pruža adekvatnu zaštitu tamo usidrenim ribarskim brodicama od kojih su neke više puta oštećene uslijed nevremena. Osim ovog, ribarima značajne problemu uzrokuju i prekomjerne populacije delfina koji pričinjavaju velike štete, posebno u akvatoriju sjeverozapadne i zapadne Istre

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Profesionalni ribar i predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Pinna Nobilis Danilo Latin inicirao je sastanak sa saborskom zastupnicom IDS-a Katarinom Nemet tijekom kojeg su razgovarali o problemima s kojima se već duže vrijeme svakodnevno susreću ribari i ostali korisnici vezova u luci Savudrija, a kojoj nedostaje adekvatna lučka infrastruktura.

Postojeći lukobran ne pruža adekvatnu zaštitu tamo usidrenim ribarskim brodicama od kojih su neke više puta oštećene uslijed nevremena. Prioritet je da se stvore sigurnosni uvjeti za sve korisnike Luke Savudrija te je saborska zastupnica Nemet najavila da će inicirati razgovor s predstavnicima ribarskog sektora, FLAG-a Pinna Nobilis, Istarske županije te Lučke uprave Umag-Novigrad, kako bi se u što kraćem roku riješio i taj infrastrukturni problem, te eventualno i neki drugi slični problemi na području kojim upravlja Lučka uprava Umag-Novigrad.

Prekobrojni delfini

Osim ovog, ribarima značajne problemu uzrokuju i prekomjerne populacije delfina, koji pričinjavaju velike štete, posebno u akvatoriju sjeverozapadne i zapadne Istre. Delfini nemaju prirodnog neprijatelja, zaštićena su vrsta, te ih je uz istočnu obalu Jadrana, prema saznanjima ribara, daleko veći broj od onog o kojem govore nadležne (znanstvene) institucije i ministarstva, tvrde iz Udruge Pinna Nobilis. Veliki problem je što delfini trgaju mreže i jedu ulovljenu ribu, što ribarima pričinjava veliku materijalnu štetu. Stoga ribari žele da se pronađe održivo rješenje koje će otkloniti ili bitno ublažiti problem, uz uvažavanje zaštite populacije delfina, ali i prava na adekvatne uvjete za rad ribarskog sektora, kao jedne od važnih gospodarskih grana u Istri.

Saborska zastupnica Katarina Nemet i Danilo Latin, složili su se da je riječ o kompleksnom problemu vrlo osjetljive prirode, no da njegovom rješavanju treba što prije pristupiti, uz uključivanje svih meritornih institucija, od znanstvenih ustanova (Institut Ruđer Bošković i dr.), nadležnih ministarstava do predstavnika ribarskog sektora, udruga za zaštitu životinja i drugih.

Pomoć ribarima

Kao adekvatan pristup vide zajednički razgovor kojim će se pokušati iznaći održivo rješenje, koje će s jedne strane poštovati princip zaštite životinja i morskog eko-sustava, a s druge strane pomoći ribarskom sektoru da obavlja svoju djelatnost, ionako otežanu mnogim drugim faktorima, na način da se ribarima pomogne zbog nemogućnosti ostvarivanja profitabilnog ulova.

Saborska zastupnica Nemet naglasila je da će kao zastupnica, osobno i uz podršku kolega iz saborskog kluba IDS-a, informirati nadležne institucije o ovom problemu, apelirati na njegovo rješavanje te pokušati utjecati na sve meritorne strane da sjednu za pregovarački stol i nađu zajedničko rješenje, priopćili su iz Udruge Pinna Nobilis.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater