NEMA MIRA U SAVUDRIJSKOJ VALI

Slovenska policija istarskom ribaru dosad uručila pola milijuna eura kazni. "Dobijem više od 100 globa godišnje"

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ, Sanja BOSNIĆ
Danilo Latin (snimio M. MIJOŠEK)

Danilo Latin (snimio M. MIJOŠEK)


Vijest koju je ekskluzivno objavio Glas Istre o "tajnom" sastanku umaških i savudrijskih ribara s visokim dužnosnicima Vlade RH o mogućem potpisivanju sporazuma o ribarenju između Hrvatske i Slovenije, koji bi hrvatskim ribarima omogućio izlov do Kopra a slovenskima do Umaga, iznjedrila je očekivano veliki interes u Sloveniji. Tamošnji ribari ostali su neugodno zatečeni tom informacijom, u slovenskim medijima otvoreno iskazuju nezadovoljstvo i razočarenje oko mogućeg postizanja sporazuma o ribarenju između dviju država. Mnogi sve skupa smatraju predizbornom kampanjom stranke slovenskog premijera Janeza Janše, jer su parlamentarni izbori u susjedstvu najavljeni za travanj.

Kako prenosi Delo, voditelj Savjetodavne službe za ribarstvo Aleš Bolje ističe da se tu radi o prešutnom dogovoru dviju vlada ne bi li se anulirale prekršajne i novčane kazne što stižu svakodnevno ribarima s obje strane Piranskog zaljeva. Kao glavnu prepreku potpisivanja novog prijedlog sporazuma o ribarenju do Umaga i Kopra vidi u tome što su, kako kaže, slovenske teritorijalne vode bogatije ribom pa bi to ugrozilo kruh njihovih ribara.

Slične argumente ima i vođa piranskih ribara Zlatko Novogradec. Smatra da se radi o tihoj diplomaciji dviju država, jer bez razgovora nema dogovora. No, on ne želi da se bilo što mijenja sve dok hrvatska strana ne bude priznala crtu razgraničenja u Piranskom zaljevu kako ju je iscrtala arbitraža Međunarodnog suda. "Navedeni bi sporazum mogao biti zanimljiv kočarima, ali moramo znati da bi se hrvatski ribari zasigurno protivili ribarenju u umaškim vodama. Možda bi nam pokušavali prepriječiti ribarenje, kao što je bilo početkom osamostaljenja Hrvatske kad su slovenske ribare izgurali iz polovice Piranskog zaljeva gdje su ribarili stoljećima", izjavio je Novogradec.

Danilo Latin

Susret hrvatske i slovenske policije u Savudrijskoj vali

U Dnevniku.si se oglasio ribar Silvano Radin, svojevremeno kandidat za gradonačelnika Pirana, tvrdnjom da ih vlada nije obavijestila niti konzultirala o postojećim pregovorima i prijedlogu sporazuma. "Želim da Hrvati počnu uvažavati arbitražni sporazum i poštivati granice na moru, kao što ih poštuju i slovenski ribari. Besmisleni su novi dogovori. Ne mogu si ni predočiti kako bi to zaživjelo u praksi da ribarimo do Umaga, a oni do Kopra. Tko će nas nadzirati? Na moru će nastati novi kaos", upozorava Radin.

TV Koper je snimio prilog o novonastaloj ribarskoj situaciji s obje strane Savudrijske vale u kojem slovenski ribari ističu da bi sporazum bio nemoguća misija. Također, ta televizijska kuća prenosi i odgovor slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojem ono priznaje da o toj temi već neko vrijeme teku razgovori između dviju država, a koje namjeravaju i nastaviti.

Savudrijski ribar Danilo Latin kaže nam da je i sam prisustvovao sastanku s hrvatskim ministrima poljoprivrede i vanjskih poslova, ali da ga ne želi komentirati jer je "takav dogovor". Inače, Latin ima nevjerojatno puno kazni koje su mu, od dana objave arbitraže do danas, udijelili slovenski policajci jer je navodno ribario u slovenskim vodama, iako nije prelazio sredinu Savudrijske vale. Njihova ukupna vrijednost penje se do vrtoglavih pola milijuna eura; pojedinačno one iznose od 500 do 800 eura. Kaže da dobije više od sto kazni godišnje!

Danilo Latin

Za hrvatske je ribare sredina zaljeva crta razgraničenja

"Ribari su samo žrtve političkih igara između Hrvatske i Slovenije. Sve što je u drugim zemljama nenormalno, što se tretira kao diplomatski incident, kod nas je normalno. Više ni ne brojim kazne. Uostalom, prema mojim saznanjima, one su pravno neutemeljene, jer u arbitražnoj odluci stoji da je njena implementacija stvar dogovora. Ako nema dogovora, nema ni implementacije. A Sloveniji uopće nije stalo do dogovora."

Slovenska je policija i dalje uporna s pisanjem kazni. Ribari iz Savudrije i Umaga ih stalno dobivaju. No, posljedice su nikakve. Nitko ih ne plaća, a njihovo svakodnevno uručivanje postaje gotovo pa folklor. Ništa drugačije nije ni sa slovenskim ribarima kojima hrvatska policija svakodnevno uručuje globe. Procjenjuje se da je u par godina napisano na tisuće kazni s jedne i isto toliko s druge strane. "Policajci na moru samo obavljaju zadatke koji su im dani, a odluke donose političari", konstatira Latin.

Opisuje nam kako to izgleda kad hrvatske ribare presretne slovenska policija. "Dođu s gliserom do tebe, razglasom te obavijeste da si u slovenskim vodama, iako nisi, pozovu te da u najkraćem roku napustiš njihov teritorij i onda ti uruče kaznu."

Prisjeća se i nekih davnih događaja koji idu u prilog tome da je Slovenija već 90-ih priznavala sredinu Piranskog zaljeva kao crtu razgraničenja na moru. "Jedan je ribar iz Pirana u ljeto 1993. ostao u kvaru i tražio pomoć jer je dolazio neverin. Razgovarao sam s njim preko radio stanice i odmah kontaktirao naše službe koje su se obratile Lučkoj kapetaniji u Kopru. Brod je bio 200 metara južno od sredine zaljeva (na hrvatskoj polovici, op. n.). Naše su mi službe tada poručile da im je koparski lučki kapetan rekao da se brod nalazi u hrvatskim vodama i da mu zbog toga ne može priskočiti u pomoć. Na koncu sam svojom kočom otišao do čovjeka i oteglio ga do sigurne luke u Piran, iako je on bio u strahu da ću zbog toga imati problema sa slovenskom policijom. Ali ništa se nije dogodilo. I danas se stoga retorički pitam - što se promijenilo od ljeta 1993. naovamo? Od prvog sam dana svjedok što se ovdje događalo. Bilo je slučajeva da je slovenska policija gotovo pa kidnapirala hrvatske ribare privodeći ih u luke u Sloveniji. Jednom su mom pokojnom kolegi, iako su ga zatekli južno od crte sredine, oduzeli dokumente i nikad mu ih nisu vratili. Drugog su pak oteglili u Piran, pritom mu razbivši radio stanicu da ne može komunicirati, gdje je brod stajao danima, da bi mu na kraju naplatili kaznu, iako je ribario duboko u hrvatskim vodama. Podsjećam na te događaje jer ljudi zaboravljaju takve stvari", zaključuje Latin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini