Mini Subotina

TRADICIJA U DOBA KORONE: Bolje da nestane selo nego običaji

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Središnji vikend Dana Grada Buzeta - rujanske Subotine, obilježen je u puno skromnijem obliku nego prethodnih godina

 

Jedna od najljepših povijesnih manifestacija koju je britanski dnevni list "The Guardian" uvrstio među dvadeset najboljih tradicijskih festivala u Europi, održana je u minimalističkom izdanju, u sjeni epidemije koronavirusa, ove godine iznimno ne kao "Subotina po starinski", već kao "Samanj u Storen grode". 

Program na više lokacija

"Subotinu ne smemo pustiti da se zatare. Bolje da nestane selo nego običaji." U ove dvije rečenice Adriano Černeka, vinar iz sela Medveje, sažeo je mišljenje Buzećana, barem onih zadovoljnih što ih ni epidemija nije spriječila da nastave tu značajnu tradiciju svojih predaka.

Središnji vikend Dana Grada Buzeta - rujanske Subotine, obilježen je u puno skromnijem i epidemiološki prihvatljivom obliku nego prethodnih godina. Nastojalo se poštivati propisane mjere, bez okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu. Kroz čitav vikend zabavni programi održavani su na nekoliko lokacija, a ugostitelji su za njihovu organizaciju dobili potporu iz gradskog proračuna.

Na Petkotinu u petak, zabavni program odvijao se kod ugostiteljskih objekta, tako je među ostalim rock koncert na kojem su nastupali: TTRT, Bez identiteta, Granice normale i Goodfellas, održan kod Caffe bara Green, program Sunset sessions DJ Futuristix i DJ Danniel Zimon na Baštionu u buzetskom starom gradu, a Act positive duo (Gogo&Zlajo) kod caffe bara Goga.

U subotu su pjevači "Malog velikog mikrofona" nastupili na Trgu Fontana, a emocija nije nedostajalo s obzirom im je to bio prvi ovogodišnji nastup uopće. U Noć od Subotine uveo je Ko&Ra band u caffe baru Tina, Remix band u caffe baru Green i Anima band u hotelu Fontana. 

Tradicionalni merkat

Tradicijski nedjeljni sajam u starogradskoj jezgri Buzeta "Samanj u Storen grode" u poslijepodnevnim se satima odvijao od Šetališta Vladimira Gortana, popularnog Lopara, jedne od najslikovitijih lokacija u Istri pa do Trga Vela šterna, a obuhvatio je domaću ponudu buzetskih oštarija i hotela, Melody, Vela vrata, Stara oštarija, Sandy, Sveti Ivan.

Nudila su se prigodna jela tipična za buzetsko područje: maneštra od uhkanega trkina, maneštra bobići, njoki, fuži, ravioli, štracade, s tartufima, šugom od divljači, junetine, potom i žličnjaki, ombolo i kobasice, kupus, buzetski kolač… Tradicijski sajam upotpunio je merkat s ponudom buzetskih trgovaca i proizvođača. Na štandu Lige protiv raka Buzet prikupljali su donacije i darivali rukotvorine iz Kreativne radionice. Kod svakog ugostiteljskog punkta odzvanjala je glazba tradicijskih gunjaca izuzev kod hotela Vela vrata gdje je pjevala pop pjevačica Neda Parmać.

Jedini kostimirani na nedjeljnom sajmu bili su turistički vodiči Zdenka Majcan i Dean Prodan koji su zainteresiranima priuštili kostimirani razgled starogradske jezgre "Ubajdimo Buzet i zakantajmu". Proveli su posjetitelje starim gradom, počevši od Velih vrata koje je podigao kapetan Gainnmaria Contarini 1547. godine. Upoznali ih s pričama iz prošlosti Buzeta, važnim buzetskim ličnostima, običajima, a čak su i zapjevali. Gosti Buzeta upoznali su njegovu povijest i brojne zanimljivosti pa tako i da je najuža starogradska ulica ona Romana Floridana, koju nazivaju još i Uska ulica, ili "Ku pasan, pasan", u svom najužem dijelu široka tek - 64 centimetra!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini