Pitanje tjedna

Tko stoji iza ankete o lokalnim izborima koja se provodi u Istri i čiji rezultati se očekuju sa strepnjom? IDS TVRDI DA NEMA POJMA O TOME

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Premda do lokalnih izbora treba pričekati još dvije godine, sasvim je izvjesno da je bitka za Pulu i Istru opako počela. Puštaju se probni baloni i imena potencijalnih kandidata koji bi na idućim izborima mogli preuzeti kormilo Grada Pule. Tko će biti osobe koje će se isturiti kao prepoznatljiva lica spremna ući u bitku za pulskog gradonačelnika ili gradonačelnicu? Tko će biti (ne)stranački ljudi koji imaju ozbiljnu ambiciju preuzeti vođenje Županije i postati novi župan ili županica? Naravno da stranke ništa ne prepuštaju slučaju, a kad se radi o Istri i Puli, tada su lokalni izbori od presudne važnosti za vladajući IDS koji još od ranih devedesetih suvereno vlada Poluotokom.

Stoga je vrlo vjerojatno da upravo ta stranka stoji iza najnovijeg istraživanja javnog mijenja koje ovih dana među biračima provodi agencija Ipsos. Usluge te agencije Grad Pula koristio je i ranije, a metodom eliminacije i pitanja koja su isključivo odnose na istarsku regiju moglo bi se zaključiti da su baš unutar IDS-a krenuli s opipavanjem pulsa birača. U HDZ-u i SDP-u demantiraju da oni stoje iza ankete i kažu da je iz postavljenih pitanja vidljivo da se ona provodi u režiji IDS-a. No, predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika nije imao informacija stoji li iza istraživanja IDS. Rekao je da je "baš neki dan bio s glavnim tajnikom Giovannijem Sponzom i ništa mu o tome nije rekao". Niti u IDS-ovom Uredu za odnose s javnošću nisu ništa znali o istraživanju.

U svakom slučaju, stoji li iza anketiranja vladajuća stranka ili ne, a pretpostavimo da ipak stoji, jasno je u kojim to kandidatima vide najveću opasnost, ali i koga sve iz vlastitih redova žele na čelu Pule i Istre, ali i filtriraju unutar vlastitih redova.

Osim pitanja jesu li članovi nekog predstavničkog tijela na svim razinama, koje su dobi, obrazovanja te kakva su im mjesečna primanja, vrlo su interesantna ponuđena imena koja se anketom sugeriraju biračima. U telefonskoj anketi agencije Ipsos građane se konkretno pita za mišljenje za pulskog gradonačelnika ili gradonačelnicu. Osim nekih već prepoznatljivih imena, u politički ring ubačeni su i neki aktivisti, bivši radnici Uljanika, poznati poduzetnici…

Gradonačelnici Pule

Kao kandidati za gradonačelnika i(li) gradonačelnicu Pule spominju se predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić, bivši član Nadzornog odbora Uljanika i vođa radničkih prosvjeda Samir Hadžić, ali i Gordana Deranja, predsjednice Uprave Tehnomont grupe i jedna od najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, u dva mandata na čelu Hrvatske udruge poslodavaca. Zanimljivo je da se kao kandidat za pulskog gradonačelnika predlaže i ravnatelj pulske Gimnazije Filip Zoričić, ali i poznati poduzetnik i bivši član Uprave Adrisa Plinio Cuccurin koji se nakon gašenja Ladonje i kandidature na izborima za župana 2009. godine skroz povukao iz političkog života.

U borbi za Pulu našla se i šefica pulskog SDP-a Sanja Radolović, ali HDZ-ov vijećnik Petar Ćurić, no izostao je SDP-ovac Danijel Ferić koji ranije najavio da je spreman preuzeti odgovornost ako to stranka od njega bude tražila. Ferić je u anketi "ispao" jer su pitanja vjerojatno slagana prije nego što je obznanio moguću kandidaturu za pulskog gradonačelnika. Zanimljivo, nema ni Mirka Jurkića, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima 2017. godine, ali ni HSU-ovog Radovana Cveka čiju je moguću kandidaturu nedavno "ispalio" Silvano Hrelja.

Što se IDS-ovih kandidata za Pulu tiče, spominju se samo sadašnji zamjenik gradonačelnika Robert Cvek kojeg se prema kuloarskim pričama već neko vrijeme sprema za preuzimanje Grada. U igri je i dalje dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je ranije rekla da nema ambiciju postati gradonačelnica, iako je u to teško povjerovati. Autori ankete očito ne smatraju HNS-ovku Kristinu Bulešić mogućom pulskom gradonačelnicom ili im je njeno ime naprosto promaklo. No, ako je suditi po njenim dosadašnjim kandidaturama, onoj za EU parlament i neslužbeno za predsjednicu Republike, vrlo je vjerojatno da će Bulešić na lokalnim izborima obznaniti kandidaturu za neku funkciju.

Župan(ica)

Istraživanjem se želi "opipati" i tko to u ovom trenutku ima realnu šansu postati novim istarskim županom. Prema anketnim pitanjima, moglo bi se zaključiti da se na političku scenu ponovno vraća počasni predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić. Upravo je on kao bivši župan i europarlamentarac, uz predsjednika stranke Borisa Miletića, tajnika IDS-a Giovannija Sponze i aktualnog župana Fabrizia Radina, među ponuđenim kandidatima za istarskog župana iz kvote vladajuće stranke. Zasad je jedno Boris Miletić potvrdio da svoju političku karijeru planira nastaviti kao župan.

I ovdje je očito prijetnja Plinio Cuccurin kojeg naručitelji ankete vide kao političkog povratnika i još jednog realnog protukandidata za župana, dok je aktualni umaški gradonačelnik i predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese ponuđen iz redova SDP-a. U igri je i HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar turizma Anton Kliman, ali začuđuje nespominjanje Monike Udovičić bliske premijeru Andreju Plenkoviću, koja je na zadnjim lokalnim izborima bila HDZ-ova kandidatkinja za županicu.

Među kandidatima nema primjerice ni bivše SDP- ovke i bivše ravnateljice JU Kamenjak Maje Šarić koja je najavila povratak u politiku kroz stranku Demokrati bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića. Ona je dala naslutiti da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za istarsku županicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum