BESPRAVNA GRADNJA

TKO JE LEGALIZIRAO GRADNJU NA KAMENJAKU? Županija je "odobrila" jedan, a DRŽAVNA AGENCIJA DEVET BESPRAVNIH OBJEKATA

Nažalost, po sili Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, Županija je morala izdati rješenje o izvedenom stanju za jedan objekt, kao što je to sigurno učinila ili će učiniti Općina Medulin sa 16 predmeta koji su joj prenijeti na postupanje, navode iz Županije

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Repovi bespravne gradnje na Kamenjaku vuku se već duže od tri desetljeća (Snimio Danilo Memedović)

Repovi bespravne gradnje na Kamenjaku vuku se već duže od tri desetljeća (Snimio Danilo Memedović)


Neiscrpna tema bespravne gradnje opravdano izaziva revolt, ali i potiče na niz aktivnosti lokalne zajednice kako bi se toj pošasti konačno stalo na kraj. Tako je nedavno načelnik Medulina Ivan Kirac pokrenuo inicijativu upućenu gradovima i općinama južne Istre kako bi zaključili sporazum s Državnim inspektoratom kojim bi   te jedinice lokalne samouprave financirale plaću dodatnog građevinskog inspektora. Povod je bila bespravna gradnja i njena legalizacija na području Kamenjaka, koja se dijelom proteže i na području zaštićenog krajobraza ovog južnog dijela Istre.

Zanimljivo je, međutim, da je načelnik Kirac, između ostalog, spomenuo da se "unutar obuhvata zaštićenog područja Kamenjaka nalazi tridesetak objekata koji su ozakonjeni pravomoćnim rješenjima koje je izdala Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (AZONIZ), odnosno nadležni upravni odjel Istarske županije".

Ponukani ovom tvrdnjom upitali smo Istarsku županiju zašto su ozakonili te građevine i jesu li to mogli izbjeći. S obzirom da stalno upiru prstom i prozivaju Zagreb i državu, je li u ovom slučaju krivnja na Istarskoj županiji?

U odgovoru koji smo dobili iz Kabineta župana ističu da je područje Kamenjaka i otočića oko Kamenjaka pod upravom Javne ustanove Kamenjak, čiji je osnivač od 2004 godine Općina Medulin.

- Napominjemo da je osnovna zadaća JU-a i rendžera zaposlenih u njoj zaštita prostora tog područja, a unatoč toj zaštiti u Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije pristiglo je 25 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, odnosno za legalizaciju. Zahtjeve za izdavanje tih rješenje Županiji je ustupila Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada 2019. godine, ističu iz kabineta župana.

Zahtjevi se temelje, pojašnjavaju, na Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama, a nadležni upravni odjel izdao je samo jedno takvo rješenje, dok je osam ostalih rješenja izdala Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, dakle državna, a ne županijska agencija.

- Preostalih 16 zahtjeva je proslijeđeno na nadležno postupanje Općini Medulin 1. kolovoza 2019. godine, na temelju Sporazuma o preuzimanju povjerenih poslova iz samoupravnog djelokruga Istarske županije, ističu nadalje iz Županije.

Rezimirajući svoje postupanje, iz Županije "u potpunosti odbacuju tvrdnje načelnika općine Medulin Ivana Kirca da je Županija legalizirala 30 objekata", jer to naprosto nije točno, tvrde.

- Nažalost, po sili Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, Županija je morala izdati rješenje o izvedenom stanju za jedan objekt, kao što je to sigurno učinila ili će učiniti Općina Medulin sa 16 predmeta koji su joj prenijeti na nadležno postupanje, konstatirali su u Županiji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater