DEVASTACIJA PROSTORA

POGLEDAJTE VIDEO / Grupa građana Premanture snimila alarmantan video na kojem se jasno vide razmjeri bespravne gradnje na jugu Istre, NA UDARU JE I ZAŠTIĆENI KAMENJAK

| Autor: Portal Glas Istre

Po nizu naznaka Europu 2020. očekuje politički pakao i vrlo vjerojatno oštra recesija. Za Hrvatsku koja se vuče na repu Europske unije kao najzaostalija i najsiromašnija članica takva perspektiva je katarzična.

S obzirom da je jedna trećina države u mirovini (1.250.000 umirovljenika), a radno sposobno stanovništvo panično bježi iz olovnog ozračja nepravde i siromaštva – ostaje nam samo prodaja „obiteljskog srebra”. Ne možemo se osloniti na brodogradnju, jer je izdahnula ove 2019. godine, a kolaps u industriji i u ostalom gospodarstvu bolje je ne spominjati.

Možda jedina, ali slaba i labava nada za spas leži u turizmu. Imamo sjajnu obalu, idealne prirodne resurse za visoki turizam, nad naše bistro more nadvijaju se gusti i visoki borovi, imamo svjetski poznate punktove; Zapadnu Istru, Medulin, Opatiju, Zadar, Šibenik, Dalmatinsku obalu s povijesnim kamenim skulpturama Splita i Dubrovnika. Ali, avaj! U resurse, od Boga dane, uvukao se razorni „podkornjak”, virus koji nam proždire ljepotu zakonom zaštićenih resursa djevičanske obale. To je aljkavost i neodgovornost državnih, gradskih i općinskih struktura uz more u čuvanju najvrjednijih dijelova hrvatskog corpusa.

Općina Medulin

Dobar primjer neodgovornosti događa se ispod borova u zaštićenom obalnom pojasu medulinskog Kamenjaka. Taj najjužniji rt Istre izuzetne flore i faune našao se u deset najljepših destinacija u Europi kojeg ljeti posjećuju rijeke turista. Ulaz u Kamenjak naplaćuje se u vrijeme turističke sezone za motorna vozila (automobili 80 kuna) dok je ulaz za bicikliste i pješake besplatan.

Kamenjak je za turizam Općine Medulin najznačajniji prirodni resurs. Upravo na tom istarskom biseru caruje spomenuti virus - cvjeta bespravna gradnja i devastacija jednog od prirodno najvrjednijih predjela Hrvatske. Ispod borova na samoj obali godinama se gomilaju auto kućice (uglavnom Slovenaca) koje u posljednje vrijeme „službenog javašluka” prelaze u čvrste, zidane objekte. Interesantno je da neki bespravni objekti imaju kućne brojeve i struju, a vjerojatno i vodu.

Za kanalizaciju nema problema – nekoliko metara plastične cijevi do mora! Prije više od godine dana Grupa građana iz Premanture, ulaznog naselja u Kamenjak, inzistirala je u Općini Medulin na uklanjanju bespravnih gradnja u zaštićenom obalnom pojasu. Objavljeni su tekstovi i fotografije čvrstih objekata, ali odgovori su bili klasično činovnički (uhljebnički): „...radi se na tome, rješenja su izdana i tako dalje”. Uglavnom, ništa! Odgovornost je prebačena na građevinsku inspekciju u dalekom Pazinu i ružna priča o devastiranom Kamenjaku je zamrla.

Još jedna godina „u ništa”

Prošla je još jedna godina dana „u ništa” kao kad alkar promaši alku. Grupa građana volontera - umjesto plaćenih službenika Općine nastavila je tamo gdje su strukture stale, jer su „podkornjaci” nastavili svoj nezakoniti razorni posao. Niču nove čvrste konstrukcije na samoj obali, ali i u dubokoj šumi skriveno od pogleda. Snimili smo dronom video i ukazalo se „i ono što se ne vidi”; nove bespravne konstrukcije.

Posebice u drugom dijelu ovog horror videa jasno se ocrtava rezultat nerada državne i lokalne uprave, ali i ozračje općeg hrvatskog sindroma „KKK” (Korupcija/Kriminal/Kaos) na što nas javno upozorava i Europska komisija u ovogodišnjem Pregledu. Općina Medulin koja slovi za jednu od najbogatijih općina u Hrvatskoj zahvaljujući turizmu, siječe sama sebi granu na kojoj sjedi. Umjesto čestih obilazaka komunalnih redara lokacija ugroženih bespravnom gradnjom i stalnih požurnica svakih mjesec dana građevinskoj inspekciji – odgovorni spavaju. Ne shvaćaju da nije u pitanju samo devastacija Kamenjaka, područja Općine Medulin i cijele Istre – nego i napad na hrvatski razvoj turizma kao najjače karike u lancu hrvatskog ustroja gospodarstva. Radi li netko to namjerno, planirano? Da se zatim legalizacijama bespravne gradnje probiju barikade i da se otvori put betonizacije istarske netaknute obale i sječe borova na Kamenjaku zbog gradnja apartmana, mega hotela i pratećih trgovačkih lanaca.

Uz velike provizije, dakako! To je sramota i za nas stanovnike ovog kraja, jer se pred očima tisuća turista sa svih kontinenata odvija godinama stara sapunica u nastavcima o bezakonju u Republici Hrvatskoj. Ukoliko zaista dođe do gore spomenute recesije i imperativa prodaje „obiteljskog srebra”- teško ćemo prodati našu devastiranu obalu. Bespravno naselje slovenskih vikendica spustit će cijenu i Kamenjaku koji se ljepotom može mjeriti sa Sejšelima, brazilskom Baia do Sancho ili španjolskom Playa de Ses Illetes.

U nadi odgovora i akcije „u dogledno vrijeme” pozdravljamo, stoji u podužem otvorenom pismu koje za i u ime Grupe građana Premanture potpisuje Saša Radović, dipl.ing.arh.

Pismo je dostavljeno na više adresa, a među njima su Općina Medulin, Grad Pula, Građevinska inspekcija u Državnom inspektoratu, Ministarstvo graditeljstva, Istarska županija, Javna ustanova Kamenjak, TZ Medulin…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom